Oι κλειστές δομές, οι δομές μεταναστών, τα κρούσματα στην Αττική έρχονται στο προσκήνιο της πανδημίας του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.

Τα κρούσματα στην χώρα πλησιάζουν πλέον τα 12.000, την ώρα που τα θύματα της πανδημίας έχουν φτάσει στην χώρα τα 291. Υπάρχει όμως και η αισιόδοξη πλευρά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, τα κρουσμάτων στους νέους έχουν αρχίσει να δείχνουν τάσεις μείωσης, όπως και τα συνολικά κρούσματα.

Τα δύο θετικά στοιχεία

Το ένα από τα δύο θετικά στοιχεία είναι πως ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης κάτω από τα 200 κρούσματα, όπως σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Τόνισε βέβαια πως αυτό συνοδεύεται από ήπια άνοδο στον αριθμό των διασωληνωμένων. Αυτό, όπως είπε ο καθηγητής οφείλεται στο γεγονός πως τα κρούσματα κορωνοϊού χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να παρουσιάσουν επιδείνωση. Αυτή λοιπόν η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, αντικατοπτρίζει την ένταση της μετάδοσης του ιού πριν από 10 ημέρες.

Το δεύτερο θετικό στοιχείο που αφήνει αισιοδοξία, είναι η υποχώρηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 40. «Η κατάσταση αν και είναι αισιόδοξη δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τριανταπέντε κρούσματα στην Μόρια, κρούσματα σε άλλες τρεις δομές

Στο «κόκκινο» είναι από χθες η κατάσταση στην Μόρια και το ΚΥΤ όπου εντοπίστηκαν 35 κρούσματα, από τα οποία τα 34 είναι ασυμπτωματικά. Ο ΕΟΔΥ προχώρησε στην εξέταση 2.000 δειγμάτων και συνολικά 80 άτομα επρόκειτο να τεθούν σε καραντίνα, σε ειδικό χώρο πλησίον του ΚΥΤ, αλλά το βράδυ ακολούθησαν επεισόδια με αφορμή το γεγονός αυτό μεταξύ μεταναστών, με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει και να ξεσπάσει μεγάλη φωτιά περιμετρικά, αλλά και εντός της ΚΥΤ.

Δεν είναι η μόνη δομή μεταναστών όπου αποφασίστηκαν μέτρα, καθώς σε πλήρη αποκλεισμό τέθηκαν και οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα εξαιτίας νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που διαπιστώθηκαν σε αυτές, ενώ κρούσμα βρέθηκε και σε δομή στα Γρεβενά.

Εστία μόλυνσης εργοστάσιο στα Γιαννιτσά με 46 κρούσματα

Την ίδια ώρα στα Γιαννιτσά, εργοστάσιο κονσερβοποίησης φρούτων έκλεισε καθώς εντοπίστηκαν 46 κρούσματα. Αν και η εταιρία έκανε λόγο για 11 κρούσματα, όπως αποδείχθηκε από τους ελέγχους που έχουν γίνει, 46 άτομα έχουν μολυνθεί και ακόμη δεν έχουν εξεταστεί όλα τα δείγματα. Στην εταιρία εργάζονται συνολικά 680 άτομα, αλλά προς το παρόν, το εργοστάσιο έβαλε λουκέτο.

«Η εταιρεία, η οποία σημειωτέον τηρούσε όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία από τον Covid-19, μόλις ενημερώθηκε για την ύπαρξη κρουσμάτων σε 11 εργαζομένους της περιοχής Κιλκίς, έλαβε άμεσα όλα τα νόμιμα μέτρα, ενημερώνοντας τις συναρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και επιπλέον άμεσα μέτρα με δικά μας έξοδα, και μέχρι νεωτέρας, διέκοψε την λειτουργία της, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και του προσωπικού της» ανέφερε η εταιρία.

Στην περιοχή βρίσκεται συνεργείο του ΕΟΔΥ για να λάβει κι άλλα δείγματα, με το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown να μην αποκλείεται καθώς οι εργαζόμενοι είναι από διάφορες περιοχές, ακόμη και από άλλους Νομούς. Οι ασθενείς έχουν τεθεί ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό.

Κρούσματα σε δύο μαθητές στην Λαμία

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία εντοπίζονται και κρούσματα κορωνοϊού σε ανήλικα παιδιά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μίας μαθήτριας 14 ετών από την Λαμία, η οποία διαγνώστηκε θετική μετά από πάρτι που πήγε, στο οποίο μετείχε και ένας 16χρονος που επίσης βρέθηκε με κορωνοϊό. Αμφότεροι τέθηκαν σε καραντίνα, όπως και όσοι βρέθηκαν σε επαφή μαζί τους τα τελευταία 24ωρα. Κρούσμα εντοπίστηκε και σε σχολείο των Τρικάλων.

Στους 291 οι θάνατοι από κορωνοϊό

Συνολικά, εκτός των κρουσμάτων, άλλοι δύο άνθρωποι απεβίωσαν το τελευταίο 24ωρο. Τελευταίο θύμα, μία 83χρονη γυναίκα η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ζακύνθου με υποκείμενα νοσήματα. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ο θάνατος ενός 49χρονου στο ΑΧΕΠΑ. Με τον θάνατό της 83χρονης, ο τραγικός απολογισμός έφτασε τους 291 νεκρούς στην χώρα.