Το έργο ΡΑΣΥ 74135 σε κείμενο και σκηνοθεσία  Μάρως Γαλάνη είδαν οι Πατρινοί το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου. Η παράσταση έγινε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, 2020 |Στήριξη Πατρινών καλλιτεχνών από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.

 Όλοι και όλες που παρακολούθησαν το έργο  είπαν ότι πρόκειται για παράσταση με αισθητική σφραγίδα και ολόκληρη την περιέβαλε βαθιά και αληθινή συγκίνηση. 

Πρόκειται για παράσταση μικτού σχήματος συνύπαρξης του θεατρικού κειμένου ΡΑΣΥ 74135, και θεάτρου ντοκουμέντο από μαρτυρίες στη διάρκεια project χοροθεραπευτικών συναντήσεων με την «Ομάδα γυναικών – ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας»

Το θεατρικό έργο «ΡΑΣΥ 74134» αποτελεί το δημιουργικό μέρος της Μεταδιδακτορικής Διπλωματικής  Εργασίας  της συγγραφέως «PERFORMANCE WRITING, στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημιουργική Γραφή / κατεύθυνση Συγγραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το  ΡΑΣΥ είναι η πρώτη συλλαβή από τα δύο ονόματα των πρωταγωνιστριών Ραχήλ και Συγκλητική. Το  74135 είναι αριθμός σφραγίδας του Άουσβιτς, καθώς στο έργο γίνεται αναφορά σε επιζήσασας από στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όπως η υπεράνθρωπη προσπάθεια των Εβραίων, να αντέξουν την προδοσία από το ίδιο τους το είδος -τον άνθρωπο, ομοίως  σε ατομικό επίπεδο η καρκινοπαθής ηρωίδα του έργου αγωνίζεται να αντέξει τη βάναυση αρρώστια που ο ίδιος οργανισμός γεννά.

Αυτό το κείμενο ερμήνευσαν οι αξιόλογες Πατρινές ηθοποιοί  Γεωργία Αντωνοπούλου και Λαμπρινή Ζώτου. 


Η σκηνή του θεάτρου ντοκουμέντο είναι η μετατροπή της εμπειρίας του καρκίνου σε τέχνη.  Ερασιτέχνες  της Dancetheatre 45+ του Εργαστηριού Έκφρασης DERIDA ερμήνευσαν αποσπάσματα από ημερολόγια γυναικών  που έχασαν  τη μάχη με τον καρκίνο και οι  γυναίκες survivors με καρκίνο μαστού – μέλη του Συλλόγου ΆΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας, μίλησαν με θάρρος, μεγάλη  δύναμη ψυχής  και χιούμορ για τον προσωπικό τους αγώνα  με την ασθένεια.

Η διαδικασία της συλλογής του υλικού και οι πρόβες ήταν μια διαδικασία αυτογνωσίας και στοχασμού για όλους τους συντελεστές. Μια καταβύθιση στον βαθύτερο εαυτό, μια συνάντηση με την  υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου για το θάνατο. Για το ξεπέρασμα του βάρους που το θέμα έφερε επιστρατεύτηκε σκηνοθετικά  το τραγούδι, η κίνηση, το παιχνίδι, το χιούμορ.

Κείμενο - Σκηνοθεσία : Μάρω Γαλάνη
Κοστούμια και επιμέλεια σκηνικών: Δέσποινα Κολοκοτσά
Φωτισμοί: Γιάννης Αναστασόπουλος
Βοηθός στη σκηνοθεσία: Woula Δουλουκιτάκη
Video art: Τίτα – Κωνσταντίνα Νικολοπούλου,  Διονύσης Οδυσσέας Σωτηρόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γεωργία Αντωνοπούλου, Λαμπρινή Ζώτου
Performer: Μαριεντίνα Βουρδέρη

Συμμετέχουν:
Οι γυναίκες από το Άλμα Ζωής Πάτρας με μαρτυρίες ζωής: Μαρία Ζολώτα, Ιωάννα Γκιτζίρη, Ειρήνη Λαγογιάννη, Ελένη Σανίδα

Οι γυναίκες από την DERIDAncetheatre Ensemble 40+: Εύη Αποστολοπούλου, Woula Δουλουκιτάκη, Χρυσή Καραπαναγιώτη, Ανθή Καρατράντου, Νατάσσα Κατσουλιέρη, Δέσποινα Κολοκοτσά, Μαρία Κομπατσιάρη, Μαρία Λαμπρίδου

Παραγωγή: DERIDA Studio & Άλμα Ζωής Πάτρας και Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνου Μαστού Αχαΐας