Για επιλεκτική αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορωνοϊού κατηγορεί τον ΕΟΔΥ ο Σύλλογος Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Αφορμή αποτέλεσε η άμεση αντίδραση του ΕΟΔΥ μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, ενώ παράλληλα επέδειξε πλήρη αδιαφορία για την ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος σε υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η επιστολή των εργαζομένων στον ΕΟΔΥ:

Με το με αρ.πρωτ.44/28-08-2020, σας ενημερώσαμε για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης ελέγχων για τον εντοπισμό κρουσμάτων covid 19 στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με απόλυτη προτεραιότητα στις τέσσερις υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αττικής, στο Πρωτόκολλο και στο Γραφείο επισημειώσεως της σφραγίδας της Χάγης (Apostille), το οποίο αγνοήσατε χαρακτηριστικά.

Σας αναφέρουμε τα ακόλουθα γεγονότα και αναμένουμε την άμεση απάντησή σας, καθότι φαίνεται ότι η υπηρεσία σας λειτουργεί «a la carte», δεδομένου ότι η ύπαρξη περαστικού επενδυτή, θετικού σε covid 19 στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, έθεσε τόσο τους Υπουργούς, όσο και τους υπαλλήλους σε καραντίνα, ενώ αντίστοιχα η ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος σε υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κανένα μέτρο δεν επέφερε (πέραν της απολύμανσης).

Συγκεκριμένα σας αναφέρουμε τα εξής και αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας:

1. Το Σάββατο 29/8 μετά από τεστ του ΕΟΔΥ, είχαμε υπάλληλο της υπηρεσίας Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θετικό σε COVID-19.
2. Την Δευτέρα 31/8 στις 13:00 και αφού η Υπηρεσία είχε λειτουργήσει κανονικά(!) έγινε απολύμανση στο κτίριο.

3. Δεν έχει γίνει καμία ιχνηλάτηση , τεστ ή καραντίνα στους υπαλλήλους που ήταν δίπλα του, πόσο μάλλον στην ίδια αίθουσα και στους πολίτες που ήρθαν σε επαφή μαζί του.
4. Στην περίπτωση που υπάρχουν θετικά κρούσματα covid 19 ανάμεσα στους υπαλλήλους (ασυμπτωματικοί), οι υπηρεσίες μας θα λειτουργήσουν ως κέντρα διασποράς, καθώς οι υπάλληλοι έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες πολίτες καθημερινά – ακόμη και σε φυσική επαφή, αφού εκτός των άλλων λαμβάνουν και δακτυλικά αποτυπώματα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Επειδή είμαστε αντίθετοι με τη λειτουργιά της ΑΔ Αττικής ως υπηρεσία δεύτερης κατηγορίας, καλείστε άμεσα να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να μας ενημερώσετε για όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία τόσο των υπαλλήλων, όσο και των εκατοντάδων πολιτών που προσέρχονται καθημερινά σε κάθε μία από τις υπηρεσίες μας.

Η μη λήψη των απαιτούμενων μέτρων σας καθιστά υπεύθυνους, για οποιαδήποτε δυσμενή κατάσταση, στην υγεία των υπαλλήλων και των πολιτών, οδηγήσει η αδιαφορία σας.

Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε ρητά για οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια κριθεί απαραίτητη.