Συνάντηση με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου Ερυμάνθου είχε ο Δήμαρχος, Θεόδωρος Μπαρής, παρουσία του αντιδημάρχου Παιδείας, Διονύση Γεωργαντόπουλου και των προέδρων των σχολικών επιτροπών, Σοφίας Ταλαγάνη και Ηλία Βέρρα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προετοιμασία των σχολικών μονάδων εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, τόσο σε επίπεδο κάλυψης όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, όσο και στην εφαρμογή των μέτρων που έχει υποδείξει το Υπουργείο Παιδείας και η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΔΥ κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Όπως επισημάνθηκε ο βαθμός προετοιμασίας των σχολικών μονάδων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης της περιοχής είναι ικανοποιητικός, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ορισμένα ζητήματα που η Πολιτεία πρέπει να διευθετήσει άμεσα για την ομαλή έναρξη λειτουργίας των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτά τα ζητήματα εστίασε ιδιαίτερα, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής ενημερώνοντας πως ήδη έχει αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο ζητώντας διευκρινίσεις.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού κατά την επιστροφή στα σχολεία, στην επιστολή του αναδεικνύει τρία σημαντικά θέματα.

Αυτά είναι:

  • Η ρύθμιση στην οποία προχώρησε η Κυβέρνηση για την απασχόληση των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών/ών εκ του αποτελέσματος αφενός δεν φαίνεται να λύνει το εργασιακό τους πρόβλημα κι αφετέρου δεν διασφαλίζει την επαρκή καθαριότητα και υγιεινή των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ερυμάνθου εάν και αιτήθηκε την κάλυψη οκτώ (8) θέσεων καθαριστριών πλήρους απασχόλησης του εγκρίθηκαν και οι οκτώ (8) θέσεις ως μερικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι οι καθαρίστριες θα εργάζονται ημερησίως τρεις ώρες κάτι που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες τόσο των κυβερνητικών στελεχών, όσο και του ΕΟΔΥ ότι τα σχολεία θα πρέπει να καθαρίζονται καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας τους ήτοι 8 ώρες καθημερινά. 

Επί της ουσίας, δεν ελήφθη υπόψη η ανάγκη παρουσίας καθαριστριών σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων, κάτι που επιβάλλουν τα αναγκαία αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και οι αυξημένες ανάγκες από τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων.

Η δε επιλογή που δίνεται στους Δήμους να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό καλύπτοντας τη μισθοδοσία με ιδίους πόρους, θεωρείται τουλάχιστον άστοχη, αφού γνωρίζετε πολύ καλά ότι κυρίως οι μικροί Δήμοι, είναι και οικονομικά αδύναμοι αδυνατώντας να υποστηρίξουν μία τέτοια υποχρέωση.

  • Το Υπουργείο συμφώνησε με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να δρομολογηθεί η προμήθεια των μασκών μέσω της ΚΕΔΕ. Ωστόσο, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν οι μάσκες θα βρίσκονται έγκαιρα στα σχολεία για να διανεμηθούν στους μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς απομένουν λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.
  • Δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση σχετικά με την προμήθεια υλικών καθαρισμού και αντισηπτικών αφού και οι ανάγκες θα είναι και πάλι αυξημένες.
  • Τέλος, για μια ακόμη χρονιά έχει υποβληθεί αίτημα, και αναμένεται η ικανοποίησή του, για τη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων Ερυμάνθειας και Σκιαδά ως 4/θέσιο και 3/θέσιο αντίστοιχα, αφού οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται ως ορεινές και μειονεκτικές και λόγω των ειδικών συνθηκών χρήζουν και ειδικής  αντιμετώπισης.

«Σε ό,τι αφορά στο Δήμο μας και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας θα καταβάλλουμε σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή και ασφαλή έναρξη των σχολείων μας. Άλλωστε είναι μία ακόμη πρόκληση στην οποία οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα. Περιμένουμε όμως από την Πολιτεία να διευθετήσει άμεσα ζητήματα που αφορούν στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων», τόνισε ο Δήμαρχος.