Σε συνέντευξη τύπου προχώρησε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας την Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020, προκειμένου να ενημερώσει για την ένταξη χρηματοδότησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και τον Άξονα Προτεραιότητας «Τοπική Ανάπτυξη και Προστασία του Περιβάλλοντος» με τίτλο «Σύνταξη/Επικαιροποίηση Σχεδίων και Μελετών στο πλαίσιο κατασκευή, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων», συνολικού προϋπολογισμού 608.840,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ.Σπύρου Τσέλιου, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας τόνισε ότι, πρόκειται για μία σημαντική χρηματοδότηση που αφορά στο πρώτο ολοκληρωμένο πακέτο μελετών που υποβλήθηκε για το παραλιακό μέτωπο της Ναυπάκτου, του Αντιρρίου και της Χάλκειας.  Όπως είπε: «ο Δήμος Ναυπακτίας, σε αντίθεση με άλλους δήμους, δε διαθέτει καμία ολοκληρωμένη σύγχρονη λιμενική υποδομή, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν προγράμματα χρηματοδότησης τα τελευταία 40 χρόνια. Αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι δεν υπήρχε Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο όσο και στην απουσία μελετών. Με την προετοιμασία όμως που αυτή τη στιγμή έχει γίνει από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπακτίας, η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να βάλει μπροστά μία νέα διαδικασία για την υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων  και, να σπάσουμε την παράδοση που λέει ότι τρέχουμε την τελευταία στιγμή για να μη χαθούν οι χρηματοδοτήσεις».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αναφέρθηκε στα σημεία και τις μελέτες που αφορά η χρηματοδότηση.  Αναλυτικότερα:

  1. Ιστορικό Λιμάνι Ναυπάκτου, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των σπηλαιώσεων, καθώς η όποια καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος θέτει σε κίνδυνο το μνημείο (99.200 ευρώ).
  2. Λιμενικές εγκαταστάσεις Αντιρρίου, με σκοπό την αξιοποίηση του κρηπιδώματος από πασσαλοσανίδες, που υπάρχει στην ανατολική πλευρά της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης».  Στο συγκεκριμένο σημείο η ζήτηση για ελλιμενισμό σκαφών είναι μεγάλη και η ολοκλήρωση του έργου θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για την περιοχή (106.640 ευρώ).
  3. Τάφρος στο Κάστρο Αντιρρίου, με σκοπό την εκσκαφή και την απομάκρυνση των μπαζών στα όρια της παλαιάς τάφρου, ώστε να αποκατασταθεί η «ιστορική» εικόνα του Κάστρου με την περιμετρική τάφρο.  Το έργο θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα αυξήσει την επισκεψιμότητά της (65.720 ευρώ).
  4. Κάτω Βασιλική, στην οποία προβλέπεται η κατασκευή λιμενίσκου-καταφυγίου τουριστικών σκαφών στη θέση «Καριέρα-εταιρεία», δεδομένης της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για τον ελλιμενισμό σκαφών είτε μόνιμων είτε διερχόμενων (168.640 ευρώ).
  5. Κρυονέρι, όπου θα απομακρυνθεί η προβλήτα του παλαιού Τελωνείου από σκυρόδεμα και θα προχωρήσει η επισκευή, συντήρηση και ανάπλαση του υπάρχοντος Μώλου, θα κατασκευαστεί κυματοθραύστης, θα επισκευαστεί η υπάρχουσα ράμπα ανέλκυσης σκαφών και θα αναπλαστεί η χερσαία ζώνη λιμένος (168.640 ευρώ).

Για να μιλήσει στη συνέχεια και για τις δύο μελέτες που αφορούν στην Ναύπακτο και έχουν υποβληθεί στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και συγκεκριμένα στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το παραλιακό μέτωπο της Ναυπάκτου Σκα-Βαρειά και στις μελέτες για τη Λιμενική εγκατάσταση Βαρειάς.  Ο κ.Τσέλιος αφού ευχαρίστησε για τη σημαντική συμβολή τους τον Δήμαρχο κ.Βασίλη Γκίζα, τον πρώην Δήμαρχο κ.Γιάννη Μπουλέ και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ναυπακτίας, σχολίασε ότι «σκοπός μας είναι να ετοιμάσουμε αυτό το πακέτο των μελετών, ώστε με την έναρξη της νέας Προγραμματικής περιόδου 2021-2027 το Λιμενικό Ταμείο να είναι έτοιμο να τις υποβάλλει στα κατάλληλα προγράμματα και να πραγματοποιηθούν λιμενικά έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα αλλάξουν την ποιότητα και την όψη του παραλιακού μετώπου του Δήμου μας».