Τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα περιμένουν οι επαγγελματίες της εστίασης για να αποφασίσουν τις κινητοποιήσεις τους και το τι πρόκειται να κάνουν, μπροστά στη κρίση που έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτόν τον χειμώνα από τη στιγμή που η πανδημία συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρο Στεργίου, ο σύλλογός τους θα κινηθεί ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρει η Π.Ο.Ε.Σ.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων) που αποτελεί το αντίστοιχο συνδικαλιστικό όργανο του ΣΚΕΑΝΑ.

Έτσι, ο ΣΚΕΑΝΑ δεν θα πάρει μέρος στο οικιοθελές lockdown (για τις 16 με 22 Σεπτεμβρίου) που έχει αποφασίσει το σωματείο της ΠΑΣΚΕΔΙ (Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης) το οποίο όπως εξηγεί ο κ. Στεργίου δεν έχει καμία σχέση με τα συνδικαλιστικά τεκταινόμενα της εστίασης, αφού έχει έναν κερδοσκοπικό χαρακτήρα ή τουλάχιστον έναν τέτοιο προσανατολισμό.

«Είναι ένας άτυπος φορέας που δεν έχει σχέση με τον ΣΚΕΑΝΑ» τονίζει και όπως θεωρεί κανένα από τα καταστήματα εστίασης της Πάτρας δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτή την κινητοποίηση του lockdown.

Έτσι, οι κινητοποιήσεις του ΣΚΕΑΝΑ θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της ΠΟΕΣΕ και αυτές με τη σειρά τους από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους θα προχωρήσει σε παροχές και ελαφρύνσεις ειδικότερα στους κλάδους που αφορούν τον τουρισμό και την εστίαση που φέτος το καλοκαίρι πληγώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος της εστίασης που έχει υποστεί μια πτώση της τάξεως πάνω του 50% στην κίνηση και στον τζίρο του, ζητάει από την κυβέρνηση ελαφρύνσεις στη φορολογία, μονοψήφιο Φ.Π.Α. και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές που εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλές.

Θυμίζουμε ότι από το χειμώνα, από τη στιγμή που η πανδημία συνεχίζεται, θα ισχύσουν τα μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους, κατά συνέπεια τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τους επαγγελματίες του κλάδου.