Ενδιαφέρον έχει η έρευνα του προσκείμενου στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, που δημοσίευσε η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung / FAS, σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας σχεδόν το ένα τρίτο των Γερμανών έχει μια τάση να πιστεύει τις θεωρίες συνωμοσίας.

Η φράση «Υπάρχουν μυστικές δυνάμεις που ελέγχουν τον κόσμο» βρίσκει απολύτως σύμφωνο το 11% των ερωτηθέντων. Το 19% θεωρεί ότι η φράση πιθανόν ισχύει. Οι απαντήσεις σχετικά με ποιες είναι αυτές οι μυστικές δυνάμεις ποικίλλουν. Ένας στους έξι δεν μπόρεσε να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση. Το 13% των ερωτηθέντων που πιστεύουν σε τέτοιες δυνάμεις θεωρούν ότι είναι επιχειρήσεις, τράπεζες ή το «χρηματοοικονομικό κεφάλαιο». Το 12% κατονόμασε μυστικές υπηρεσίες όπως η CIA, η Mοσάντ ή η μη υφιστάμενη πλέον KGB, ενώ το 11% κατονόμασε «πλούσιους ανθρώπους» και «πλούσιες οικογένειες ή μεμονωμένα την οικογένεια Ροκφέλερ ή την εβραϊκή οικογένεια Ρότσιλντ».

Η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα: «Την βρίσκουμε στην Ανατολή και στη Δύση, μεταξύ ηλικιωμένων και νέων, ανδρών και γυναικών», αναφέρει η μελέτη.

Η πεποίθηση ότι υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία είναι πάντως ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των υποστηρικτών του (ακροδεξιού) κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): Μεταξύ αυτών, η πλειοψηφία, το 56%, θεωρεί ότι η φράση «Υπάρχουν μυστικές δυνάμεις που ελέγχουν τον κόσμο» ισχύει σίγουρα ή είναι πιθανόν σωστή.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα πρώτα ευρήματα μελέτης του «Επιστημονικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών του Βερολίνου» (Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung), την οποία δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα, πολλοί Γερμανοί δείχνουν κατανόηση για τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με αυτήν, το 10% των ερωτηθέντων είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες, ενώ το 20% δείχνει κατανόηση για τις διαδηλώσεις αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ