Η Ε.Ι.Ν.Α. σε ανακοίνωση της αναφέρει:

"Σε συνέχεια της πρόσφατης καταγγελίας μας για τους απλήρωτους επικουρικούς γιατρούς του Αγίου Ανδρέα, ανακαλύψαμε στο https://diavgeia.gov.gr/ αποκαλυπτικό σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Δυτ.Ελλάδας με ημερομηνία 14/07/2020 και τίτλο Διασφάλιση ομοιογενούς και συνεχούς απόκρισης των Δημόσιων Δομών Υγείας σε Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο επίπεδο ιδιαίτερα κατά την παρούσα Υγειονομική Κρίση του COVID-19 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. (βλ.εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A936%CE%987%CE%9B6-%CE%A5%CE%A3%CE%98?inline=true ), το οποίο αναφέρει ότι:

1. οι "δικαιούχοι" , δηλαδή το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ,συνολικού προϋπολογισμού 18.119.400 ευρώ, διάρκειας 2 ετών, το οποίο περιλαμβάνει :

· κάλυψη των μισθολογικών αναγκών 15 θέσεων επικουρικών γιατρών και 330 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκαν στις υγειονομικές δομές της Δυτ.Ελλάδας για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας

· κάλυψη λειτουργικών εξόδων και αναλώσιμων για τις ανάγκες της πανδημίας(μάσκες, ρουχισμός, λοιπά μέσα προφύλαξης, ΚΙΤ διαγνωστικών τεστ, φαρμακευτικά είδη, ιατρικά αέρια κ.α , υπηρεσίες εργαστηρίων για την παραγωγή των παραπάνω ειδών, υπηρεσίες απολύμανσης χώρων, μίσθωση χώρων για εγκατάσταση οικίσκων, μίσθωση καταλυμάτων για λόγους απομόνωσης κτλ).

2.Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η υποβολή προτάσεων από τους "δικαιούχους" μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ από την 20/07/20 έως την 04/09/2020.

Με λίγα λόγια υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδοτικής κάλυψης των απλήρωτων έως τώρα επικουρικών γιατρών και λοιπών υγειονομικών.

Έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες το Υπ.Υγείας για την ένταξη στο παραπάνω πρόγραμμα ΕΣΠΑ;

Απ' τη στιγμή που η μισθοδοσία των συναδέλφων επικουρικών παραμένει ακόμα και σήμερα κυριολεκτικά στον αέρα, διερωτόμαστε:

Ή το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ δεν πρόλαβαν την προθεσμία, οπότε χάθηκε η ευκαιρία είτε την πρόλαβαν αλλά τα χρήματα χάθηκαν στη διαδρομή.

'Οποια εκδοχή κι αν ισχύει, οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπ.Υγείας είναι μεγάλες.

Απαιτούμε την άμεση απάντηση των αρμοδίων, γιατί η υποκρισία και ο εμπαιγμός έχουν όριο."