Σε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για όλους, ο αθλητισμός μπορεί να δώσει μήνυμα ελπίδας και να φέρει ομορφιά στη ζωή μας. Ο Αθλητικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ρίου ΙΑΣΩΝ, μέσα σε ένα πολύ απαιτητικό οργανωτικά περιβάλλον, κατάφερε να διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία τον πρώτο για φέτος αγώνα ιστιοπλοΐας kiteboarding στην πλαζ της Πάτρας.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ αυστηρά και σύμφωνα με το πρωτόκολλα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) και της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ), η οποία έδωσε και το τελικό πράσινο φως. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Αετοσανίδας (Hellenic Kiteboarding Association), πάντα παρόν σε κάθε προσπάθεια, διέθεσε στελέχη και υλικά και φρόντισε για το υψηλό επίπεδο του αγωνιστικού μέρους της εκδήλωσης, διαθέτοντας στον αγώνα τη Μαρία Τσεκούρα, Πρόεδρος Επιτροπής του αγώνα, με πάρα πολλούς διεθνείς αγώνες αετοσανίδας στο ενεργητικό της και τον Markus Schwendtner, Διευθύνοντα Σύμβουλο του International Kiteboarding Association και μεταξύ άλλων διεθνές στέλεχος αγώνων. Πρόεδρος της επιτροπής ενστάσεων ήταν ο Μάριος Ζησιμάτος Διεθνής Διαιτητής (IU) της World Sailing και τα σκάφη της επιτροπής του αγώνα στελέχωναν μέλη της τοπικής κοινότητας kiteboarding με πολύ μεγάλη εμπειρία στο χώρο και με πρωτεργάτη Γεώργιο Σταθακόπουλο, βασικό στέλεχος του ΗΚΑ.

Παρόλες τις δυσκολίες δήλωσης συμμετοχής λόγω των αυξημένων γραφειοκρατικών απαιτήσεων, οι συμμετοχές ξεπέρασαν το αναμενόμενο με 12 αθλητές στο TwinTipRace και 11 στο KiteFoil, με όλους να δηλώνουν διψασμένοι για αγώνες και αντίστοιχες εκδηλώσεις. Δυστυχώς πολλοί δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν και αναμένεται να δώσουν το παρόν στους επόμενους δύο αγώνες που έχουν προγραμματιστεί για το 2020 στην Αίγινα και τη Λευκάδα, αλλά και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί από την ΕΙΟ, εφόσον αυτό γίνει εφικτό να διοργανωθεί, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών.

Στο αγωνιστικό μέρος της εκδήλωσης, την πρώτη ημέρα των αγώνων η ένταση του ανέμου ξεπερνούσε τα 5 μποφόρ, με την κατηγορία Twin Tip Race (TTR) να ολοκληρώνει 5 ιστιοδρομίες σε ιδανικές συνθήκες και να ακολουθεί η κατηγορία Kite Foil με δύο ιστιοδρομίες. Τη δεύτερη ημέρα των αγώνων η ένταση του ανέμου ήταν χαμηλή, επιτρέποντας 4 ιστιοδρομίες μόνο στην κατηγορία Kite Foil, όπου οι αθλητές μπορούν να αγωνιστούν με ελάχιστο άνεμο.


Ο αθλητής του ΙΑΣΩΝ Γιώργος Αργυριάδης παίρνοντας 5 στους 5 άσσους στην κατηγορία TTR, ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και κατέκτησε την πρώτη θέση της τελικής κατάταξης. Στις επόμενες δύο θέσεις ακολούθησαν επίσης δύο αθλητές του ΙΑΣΩΝ, ο Δημήτρης Μαραμενίδης (2ος) και ο Κωνσταντίνος Αργυριάδης (3ος). Τα δύο κορίτσια που μετείχαν στην κατηγορία τερμάτισαν 9η η αθλήτρια του Ναυτικού Αθλητικού Συνδέσμου Ανθία-Αργυρώ Χρόνη και 10η η αθλήτρια του ΙΑΣΩΝ Βικτωρία Κανελλοπούλου.

Στην κατηγορία KiteFoil σκληρή ήταν η μάχη μεταξύ του Βαγγέλη Αβραμάκου, του Δημήτρη Μαραμενίδη και του Γιώργου Αργυριάδη, με τους δύο πρώτους να ισοβαθμούν πριν τη τελευταία ιστιοδρομία. Η λάθος εκκίνηση των Μαραμενίδη και Αργυριάδη στην τελευταία ιστιοδρομία, έδωσε την καθαρή νίκη στον αθλητή του Ναυτικού Ομίλου Δηλεσίου Βαγγέλη Αβραμάκο, αφήνοντας δεύτερο τον Δημήτρη Μαραμενίδη (ΙΑΣΩΝ) και έδωσε την ευκαιρία στον πολύ σταθερό σε όλες τις ιστιοδρομίες αθλητή του ΙΑΣΩΝ Κωσταντίνο Δανιηλίδη, να καταλάβει την τρίτη θέση της τελικής κατάταξης.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια λυτή σε ¨κλειστό οικογενειακό κύκλο¨ τελετή απονομών στην παραλία της πλαζ, με υπέροχο φόντο το στίβο του Πατραϊκού κόλπου και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η οποία είχε έντονο συναισθηματικό χαρακτήρα λόγω των δυσκολιών που έχει προκαλέσει η πανδημία στη ζωή όλων, αλλά κυρίως λόγω της αναφοράς και αφιέρωσης της νίκης του από τον αθλητή Βαγγέλη Αβραμάκο, στο πρόσφατα αδικοχαμένο νεαρό μέλος της κοινότητας του kiteboarding, το Λυκούργο Νεοφώτιστο.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε και χορηγήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είχε την αιγίδα του Δήμου Πατρέων. Η Ναυαγοσωστική σχολή Πάτρας, παρείχε διασώστες και σωστικά σκάφη και ο Ερυθρός Σταυρός εθελοντές Σαμαρείτες για τις θερμομετρήσεις και την παροχή πρώτων βοηθειών. Το Cape Drepano Surf House, διέθεσε πλωτά μέσα και ανθρώπους στις επιτροπές του αγώνα και εταιρία χορηγός στην εκδήλωση ήταν η One Design Specialists, αντιπρόσωπος των εταιριών Mystic και North Κiteboarding.