33 αρχιτεκτονικά γραφεία έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για τη συμμετοχή τους στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που έχει προκηρύξει ο δήμος για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας.

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και ο αριθμός αυτός το καταδεικνύει. Η προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου του 2020 και μέχρι τότε είναι αρκετά πιθανό ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, αφορά το μεγαλύτερο κομμάτι της που ξεκινάει από το ύψος του νέου λιμανιού, δηλαδή από το ύψος του Γλαύκου και φτάνει στο ύψος του ποταμού που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Πάτρας, στο ποταμοί Μειλίχο, κοντά στην Αγυιά.

Από αυτό το κομμάτι, θυμίζουμε ότι εξαιρείται η Μαρίνα της Πάτρας. Ωστόσο, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και όλο αυτό το κομμάτι που είναι αρκετά μεγάλο, είναι από τα κίνητρα που ωθούν τα αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ανάμεσα σε αυτά τα 33 αρχιτεκτονικά γραφεία υπάρχουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Το ενδιαφέρον λοιπόν του τεχνικού κόσμου, σύμφωνα και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά είναι αυξημένο.

Στην προκήρυξη υπάρχει η δυνατότητα από πλευράς δήμου να αναθέσει κατόπιν διαπραγμάτευσης την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής του έργου στο αρχιτεκτονικό γραφείο που θα βραβευτεί με το α’ βραβείο του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της προκήρυξης τα κομβικά σημεία του διαγωνισμού για τα οποία δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν τις ιδέες τους και να βάλουν φαντασία στα σχέδια και στις εμπνεύσεις τους είναι οι προβλήτες και το αρχιτεκτονικό δέσιμο του παραλιακού μετώπου με τα κτίρια που βρίσκονται απέναντί του, αλλά και η διατήρηση ορισμένων από αυτών που βρίσκονται εντός του. 

Αντίθετα για τα κτίρια που έχουν λιμενική χρήση, η κατεύθυνση είναι να κατεδαφιστούν. Στόχος είναι η αξιοποίηση του κυματοθραύστη για αναψυχή (με πεζογέφυρες), η ανάδειξη του μόλου της Αγίου Νικολάου, όπως και της Ιχθυόσκαλας, αλλά και η σύνδεση της παραλιακής ζώνης με την περιοχή του Αγίου Ανδρέα και της Τριών Ναυάρχων.