Ασθενείς που προσβλήθηκαν από το νέο κορωνοϊό και νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εξακολουθούν να υποφέρουν από βλάβες στους πνεύμονες τρεις μήνες μετά το εξιτήριο, όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα.

Στους περισσότερους ασθενείς η κατάσταση βελτιώνονται μέσα σε έξι εβδομάδες, αλλά ορισμένοι εξ’ αυτών, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, υπέφεραν από δύσπνοια και έντονο βήχα για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Οι ερευνητές διαφόρων ινστιτούτων της περιοχής του Τυρόλου στην Αυστρία ζήτησαν από νοσηλευθέντες ασθενείς της Covid-19 να επιστρέψουν για επαναξιολόγηση της κατάστασής τους σε ενάμιση, τρεις και έξι μήνες μετά το εξιτήριο. Στην πρώτη τους επαναξιολόγηση οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα του νέου κορωνοϊού, κυρίως δυσχέρεια στην αναπνοή και βήχα και οι αξονικές τομογραφίες αποκάλυψαν βλάβες στους πνεύμονες στο 88% εξ’ αυτών. Αλλά μέχρι την επόμενη επίσκεψή τους στο νοσοκομείο τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει αρκετά και η ζημιά στους πνεύμονες είχε περιοριστεί στο 56%. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποτελέσματα για την επαναξιολόγηση στους έξι μήνες.

«Τα κακά νέα», λέει η δρ Σαμπίνα Σάχανιτς της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ίνσμπρουκ και μέλος της ομάδας που έκανε την έρευνα, «είναι ότι οι ασθενείς εμφανίζουν πνευμονικές δυσλειτουργίες αρκετές εβδομάδες μετά το εξιτήριο. Τα καλά νέα είναι ότι οι δυσλειτουργίες αυτές δείχνουν να υποχωρούν συν τω χρόνω, πράγμα που υποδεικνύει ότι οι πνεύμονες διαθέτουν έναν μηχανισμό αποκατάστασής τους».

Στις επανεξετάσεις στον ενάμιση μήνα τα ηχοκαρδιογραφήματα έδειξαν ότι 48 από τους ασθενείς του κορωνοϊού (ποσοστό 58,5%) εμφάνιζαν μια δυσλειτουργία στην αριστερή καρδιακή κοιλία στη φάση της διαστολής, ενώ οι βιολογικοί δείκτες της καρδιακής βλάβης, των θρόμβων αίματος και μιας φλεγμονής ήταν όλοι σημαντικά ανεβασμένοι. «Ευτυχώς», όπως λέει η δρ Σάχανιτς, «δεν παρατηρήσαμε σοβαρές καρδιακές δυσλειτουργίες που να συνδέονται με τον κορωνοϊό στη φάση μετά την εντατική παρακολούθηση. Η διαστολική δυσλειτουργία που παρατηρήσαμε έδειξε επίσης να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου».