Σαν μην έφτανε η κατάργηση κάθε προστατευτικού πλαισίου για τους «κόκκινους» δανειολήπτες στο μέτωπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι να ξεκινήσουν από τη στιγμή που άνοιξε και πάλι η αντίστοιχη πλατφόρμα, δεκάδες υποθέσεις που πρόλαβαν και μπήκαν στις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη, κινδυνεύουν να βρεθούν στον "αέρα".

Ως γνωστόν ο νόμος Κατσέλη που σύμφωνα με νομικούς και τραπεζικούς κύκλους ήταν ο μόνος που αποτελούσε μια πραγματική ομπρέλα προστασίας για τους δανειολήπτες που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις δόσεις τους, έχει καταργηθεί ουσιαστικά εδώ και 1,5 περίπου χρόνο. 

Όσοι όμως είχαν μπει στις ρυθμίσεις του είχαν τη δυνατότητα να ελπίζουν περιμένοντας σε μία καλύτερη αντιμετώπιση της υπόθεσής τους, εφόσον δικαιώνονταν δικαστικά, όταν ερχόταν η ώρα της δίκης.

Αυτά μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί επιχειρεί τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων αυτών που έχουν μπει στο νόμο και οι οποίες πρόκειται να εκδικαστούν από την 1η Ιουνίου του 2021.

Το νομοσχέδιο που έχει ήδη έχει μπει σε δημόσια διαβούλευση καθιερώνει δίκες εξπρές για χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις δανειοληπτών αναγκάζοντας τους ενδιαφερόμενους να πρέπει να καταθέσουν αίτηση επαναπροσδιορισμού της συζήτησης.

Όσοι από αυτές τις υποθέσεις δεν υποβάλλουν την αίτηση φεύγουν αυτομάτως εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων και παύουν να απολαμβάνουν ασυλία έναντι των πιστωτών. Και όχι μόνο αυτό.

Ο γραμματέας του δικαστηρίου θα χορηγεί σχετική βεβαίωση στην τράπεζα, η οποία πλέον θα μπορεί να λαμβάνει όλα τα αναγκαστικά μέτρα εναντίον του οφειλέτη, ο οποίος θα χάνει κάθε προσωρινή προστασία.

Η αίτηση επαναπροσδιορισμού θα συνοδεύεται με την αποδοχή από πλευράς του δανειολήπτη της άρσης του φορολογικού και τραπεζικού του απορρήτου, έναντι των πιστωτών του. 

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης που προωθεί το νομοσχέδιο, στόχος είναι να μπορούν οι πιστωτές τράπεζες να ψάχνουν χωρίς περιορισμούς την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών, εντοπίζοντας έτσι τους "στρατηγικούς κακοπληρωτές". 

Όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η μπάλα να πάρει όπως φαίνεται και άλλους. Η αίτηση επαναπροσδιορισμού, θα κατατίθεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Θυμίζουμε ότι στην Πάτρα είναι δεκάδες οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν μπει στο νόμο Κατσέλη, ενώ ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους μέσα από τις διαδικασίες του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού