Σιγή ιχθύος επικρατεί μέχρι ώρας στις προτάσεις που έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από πλευράς κυβέρνησης.

Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου αφορούσαν τη στήριξη του συνόλου της αγοράς και της οικονομίας, όμως, ταυτόχρονα είναι στοχευμένες ως προς την ενίσχυση των εμπορικών καταστημάτων που από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, έχουν χτυπηθεί βάναυσα από τις επιπτώσεις του "κραχ" που έφερε ο κορωνοϊός.

Τα πρώτα λουκέτα ή τα «ενοικιάζεται» έχουν κάνει την εμφάνιση τους από την αρχή της έναρξης της λειτουργίας των καταστημάτων, μετά το τέλος της καραντίνας και αν κάποιος κάνει μία προσεκτική βόλτα στο κέντρο της Πάτρας θα παρατηρήσει ότι αυτά πλέον έχουν γίνει περισσότερα.

Και είμαστε ακόμα αρχές Σεπτεμβρίου. Κομβικό σημείο για τον Εμπορικό Σύλλογο στο να διαπιστώσει αν υπάρξει κάποια ανταπόκριση από πλευράς κυβέρνησης στις προτάσεις που έκανε θα είναι η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

«Περιμένουμε να ακούσουμε τις εξαγγελίες του» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος που επισημαίνει ότι μέχρι ώρας ο κλάδος των εμπόρων είναι ίσως πιο αδικημένος από όλους αφού του έχουν δοθεί οι λιγότερες ελαφρύνσεις στο διάστημα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αν εξαιρέσει κανείς το επίδομα των 800 που πήραν – όσοι τέλος πάντων το πήραν – στο διάστημα της πανδημίας, οι έμποροι δεν έχουν πάρει καμία ουσιαστική βοήθεια».

Ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρεται ακόμα πιο συγκεκριμένα. «Δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική μας έχουν εξαιρέσει εμάς από την παράταση της επιδότησης του ενοικίου. Η παράταση αυτή για τους εμπόρους ίσχυσε για μόλις ένα τρίμηνο τη στιγμή που για άλλους κλάδους εξακολουθεί – και καλώς εξακολουθεί – να βρίσκεται σε ισχύει.

Τα εμπορικά μαγαζιά και οι έμποροι δεν ανήκουν στις προνομιούχες ομάδες, αυτό νομίζω ότι το γνωρίζουν στη κυβέρνηση» σχολιάζει ο πρόεδρος του Εμπορικού. Το μέτρο της επιδότησης του ενοικίου μέχρι και το τέλος του τρέχοντος είναι ένα από αυτά που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος.

Στο πλαίσιο του εφικτού

Στην ουσία, όλα αυτά τα μέτρα, με βάση τα όσα υποστηρίζουν στον Εμπορικό Σύλλογο, μπορούν να γίνουν και να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση αφού είναι στο πλαίσιο του εφικτού.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων έχει πληγεί βαθιά από την πανδημία, η πτώση είναι πάνω από το 50% για το σύνολο σχεδόν των μαγαζιών και ο χειμώνας που έρχεται αναμένεται να είναι δύσκολος.

Αν δηλαδή το κράτος, η κυβέρνηση και η πολιτεία δεν στηρίξουν τώρα τα εμπορικά μαγαζιά, πότε περιμένουν; Ήδη πολλά από αυτά έχουν γονατίσει και ο αριθμός τους ολοένα και μεγαλώνει.