Σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ) έχουν οδηγήσει στη Κύπρο οι αποκαλύψεις για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση αλλοδαπών, στο πλαίσιο του «Επενδυτικού Προγράμματος».

Μετά τα δημοσιεύματα του Al Jazeeira για τις πολιτογραφήσεις, ατόμων που στην καλύτερη περίπτωση θεωρούνται ύποπτα για σωρεία παρανομιών κατά την περίοδο 2017-2019, η κυβέρνηση Αναστασιάδη βρεθηκε κάτω από την έντονη πίεση της αντιπολίτευσης. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του χθες ανέφερε πως δέχθηκε εκβιασμό από το Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να σταματήσει να ασκεί κριτική για τις πολιτογραφήσεις γιατί υπάρχουν στοιχεία για ύποπτες πολιτογραφήσεις και την περίοδο 2008-2012 όταν στη κυβέρνηση βρισκόταν ο Δημήτρης Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ, όπως αναφέρει το protothema.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε στα πολιτικά κόμματα επιστολή με λίστα πολιτογραφηθέντων επί Δημήτρη Χριστόφια, η οποία περιλαμβάνει κυρίως Ρώσους οι οποίοι είτε καταζητούνται είτε έχουν καταδικαστεί είτε φυγοδικούν για διάφορα αδικήματα. Στον κατάλογο βρίσκεται και ο πρώτος εξάδελφος του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απαντώντας στο περιεχόμενο αυτού του καταλόγου ανέφερε πως τα πιο τρανταχτά ονόματα σε αυτό τον κατάλογο είναι Ρώσοι, πελάτες του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης», του οποίου επικεφαλής ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο που προήδρευε του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού.