Η διασπορά στους νέους και η χρονική στιγμή (η έναρξη του φθινοπώρου με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό) είναι τα δύο κρίσιμα -κατά τους επιστήμονες- σημεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Ο Χαράλαμπος Γώγος, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ο οποίος παρίστατο χθες στη συνέντευξη τύπου για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα και έκανε τη σχετική ενημέρωση ήταν σαφής: Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι σημαντικό να περιοριστεί η διασπορά πριν από τη χειμερινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Γώγος: «Να περιορίσουμε τη διασπορά τώρα, γιατί έρχεται η φθινοπωρινή, χειμερινή περίοδος, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα». «Αν με ρωτήστε τη γνώμη μου σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την κατάσταση κρίσιμη. Κρίσιμη όχι υγειονομικά, υγειονομικά θα έλεγα ότι είναι απλώς δυσάρεστη γιατί έχουμε έναν αριθμό κρουσμάτων, αυξάνονται λίγο οι διασωληνωμένοι, αλλά το σύστημα υγείας είναι σε απόλυτη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσει. Υπάρχει σχετική αύξηση, αλλά όχι σε βαθμό που να τον χαρακτηρίζουμε κρίσιμο. Είναι κρίσιμο όμως ως προς την περίοδο που εμφανίζεται αυτό και είναι νομίζω η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε ό,τι μέσα έχουμε και ό,τι δυνατότητες έχουμε για να περιορίσουμε αυτή τη διασπορά σε αυτή τη φάση, γιατί έρχεται η γνωστή φθινοπωρινή, χειμερινή περίοδος, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα», είπε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για περιορισμό όλου αυτού του προβλήματος.
Μεγάλη η διασπορά στους νέους, στα 39 ο μ.ο. ηλικίας των κρουσμάτων

Εντωμεταξύ, χθες, σε μια ημέρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 11.000 (έφθασαν τα 11.200 για την ακρίβεια), δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid.

Η έκθεση κατέγραψε επιδεινούμενη τάση σε βασικούς δείκτες, όπως αυτούς του αριθμού των νοσηλευομένων και του αριθμού των θανάτων, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και βελτίωση του Rt, με πτώση στο 0,72, από το 0,85. Το Rt δηλαδή σταθερά παρέμεινε κάτω από 1 πράγμα που δείχνει ότι ένας ασθενής με κορωνοϊό κολλάει λιγότερα από ένα άτομα.

Ως προς το τι μπορεί να σημαίνει η μείωση αυτή του δείκτη Rt, αναφέρεται στην έκθεση: «Το Rt εκτιμάται σε 0,72, λίγο χαμηλότερα από την προηγούμενη έκθεση. Τα υψηλά διαστήματα εμπιστοσύνης οφείλονται στον σχετικά μικρό, μέχρι πρότινος, αριθμό ημερησίων κρουσμάτων και στην πολύ υψηλή ποσοστιαία μεταβλητότητα που επιφέρουν έστω και μικρές αυξομειώσεις στον απόλυτο αριθμό. Επιδημιολογικά, μια συγκράτηση (μείωση) του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από μια επαφή. Συνεπώς, οι πρόσφατες συρροές κρουσμάτων, που εντοπίζονται σε κάποια clusters, υποδεικνύουν ότι η πορεία της επιδημίας επηρεάζεται σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού επαφών. Κατά συνέπεια, ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση».

Η έκθεση χτυπούσε καμπανάκι για τους νέους και το ρόλο που παίζουν στην εξάπλωση της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο ο μ.ο. ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.

Η έκθεση τονίζει ότι συνεχίζει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες. «Αυτό απεικονίζεται τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών όσο και από τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες», αναφέρει, και σημειώνει ότι «ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.