Ένας σημαντικός εκπρόσωπος του κινηματογράφου και του θεάτρου, ο πρωταγωνιστής που συγκλόνισε με την εξαιρετική ερμηνεία του στην πολυβραβευμένη ταινία του Φατίχ Ακίν «Μαζί ποτέ», ο πολύπλευρος και ευρείας γκάμας ηθοποιός Μπιρόλ Ουνέλ, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 59 ετών, χτυπημένος από καρκίνο, σκορπίζοντας θλίψη στην διεθνή κινηματογραφική οικογένεια.

Γερμανός, τουρκικής καταγωγής ο Ουνέλ γεννήθηκε σε μια επαρχιακή πόλη της Νότιας Τουρκίας μετακόμισε, ωστόσο, στην Γερμανία, μαζί με την οικογένειά του, σε ηλικία μόλις 7 ετών. Εκεί, στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Αννόβερου μυήθηκε στην τέχνη της υποκριτικής που τον είχε γοητεύσει βαθιά, μια έλξη που τον οδήγησε στο να πάρει την απόφαση να αφιερώσει την ζωή του σε αυτήν.

Η πρώτη του επίσημη παρουσία στην μεγάλη οθόνη ήταν στην ταινία του 1987 «The Passenger – Welcome to Germany» μέσα από την οποία του δόθηκε η ευκαιρία να βρεθεί στο πλευρό του θρυλικού Τόνι Κέρτις. Χρειάστηκε, ωστόσο, να περάσει σχεδόν μια δεκαετία, μέχρι το «Dealer», την ταινία στην οποία ξεχώρισε ως ένας ηθοποιός με μεγάλες δυνατότητες.

Ο μεγαλύτερος σταθμός της κινηματογραφικής καριέρας του, όμως, υπήρξε, αναμφισβήτητα, η συνεργασία του με τον Γερμανό, επίσης τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό Φατίχ Ακίν. Εξαρχής δημιουργήθηκε ανάμεσά τους μια ξεχωριστή καλλιτεχνική χημεία η οποία αποτυπώθηκε ανεξίτηλα και στο αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

O Μπιρόλ Ουνέλ με τον σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν και τους συντελεστές της ταινίας «Μαζί Ποτέ» που κέρδισε την Χρυσή Άρκτο, στο Φεστιβάλ του Βερολίνο, το 2004

Η πρώτη τους κοινή κινηματογραφική απόπειρα έγινε το 2000, με την ταινία «Η Ιουλία τον Αύγουστο», μια ρομαντική κωμωδία, βασισμένη στο στυλ των road movies. Αποκορύφωμα και μεγαλύτερη επιτυχία της σύμπραξής τους, παρόλα αυτά, ήταν αναμφισβήτητα το «Μαζί Ποτέ», η εξαιρετικής ταινίας παραγωγής 2004 η οποία απέσπασε, δικαιωματικά, την Χρυσή Άρκτο, στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και πολλές ακόμη διακρίσεις.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό κοινωνικό δράμα στο οποίο ο Μπιρόλ Ουνέλ ενσαρκώνει μοναδικά τον απαιτητικό ρόλο ενός απεγνωσμένου αλκοολικού ο οποίος καταλήγει στο ψυχιατρείο όπου θα γνωρίσει μια νεαρή κοπέλα που θα του αλλάξει τη ζωή.

Η συνεργασία του με τον Φατίχ Ακίν περιλαμβάνει και μία ακόμη ταινία, την κωμωδία του 2009 «Κουζίνα με Ψυχή» στην οποία συμπρωταγωνίστησε με τους τους Αδάμ Μπουσδούκο και Μόριτς Μπλάϊμπτροϊ.

Παράλληλα με τον κινηματογράφο ο Μπιρόλ Ουνέλ είχε σημαντική παρουσία και στον χώρο του θεάτρου, όχι μόνον ως ηθοποιός αλλά και ως σκηνοθέτης, βάζοντας την δική του, ιδιαίτερη καλλιτεχνική σφραγίδα στα θεατρικά δρώμενα του Βερολίνου, κυρίως κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’90.