Ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 202 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και ένα νέο θάνατο.

19,5% των κρουσμάτων στη χώρα οφείλονται σε ταξίδι στο εξωτερικό

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε αρχικά στα 202 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τονίζοντας πως 9 από αυτά βρέθηκαν στις πύλες εισόδου. Επιπλέον, από τα εγχώρια κρούσματα, 29 αφορούν γνωστές συρροές και 21 προέκυψαν έπειτα από ταξίδι στο εσωτερικό.

Ο κ. Γώγος σημείωσε πως 19,5% από τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, που σήμερα έφτασαν τα 11.200, σχετίζεται με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 43,8% σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται με μεγάλη διασπορά

Ο Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε πως η πανδημία συνεχίζεται με μεγάλη παγκόσμια διασπορά. «Κανείς δεν μπορεί αν αμφισβητήσει ούτε το μέγεθος, ούτε την επίδρασή της σε οικονομικά και υγειονομικά μεγέθη» είπε και τόνισε πως το βασικό φορτίο της πανδημίας του κορωνοϊού το σηκώνει η αμερικανική ήπειρος.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, όπου καταγράφονται πλέον περισσότερα από 4,3 εκατ. μολύνσεις του κορωνοϊού, ο κ. Γώγος σημείωσε πως φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά σε ένα είδος 2ου κύματος στο οποίο μέσα βρίσκεται και η Ελλάδα. Το φαινόμενο στην Ευρώπη φαίνεται ότι σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων, τη σχετική χαλάρωση και την απόλυτη έλλειψη συμμόρφωσης με τους κανόνες, σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Κρίσιμη η κατάσταση του κορωνοϊού

Ο Χαράλαμπος Γώγος έδωσε όμως στοιχεία και για τα κρούσματα κορωνοϊού που προέκυψαν μετά το άνοιγμα των συνόρων της χώρας τον Ιούλιο. Όπως είπε, σε σύνολο 6320 κρουσμάτων, 841 ήταν εισαγόμενα, ήτοι 13% επί του συνόλου των επιβεβαιωμένων μολύνσεων. Όπως είπε ο καθηγητής, το 30% των θετικών στον κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί, ένα ποσοστό που έχει τη σημασία του στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο λοιμωξιολόγος χαρακτήρισε την κατάσταση της πανδημίας κρίσιμη. Όπως τόνισε, αυτό δεν αφορά στην υγειονομική κατάσταση στη χώρα. Υπάρχει μια σχετική αύξηση των διασωληνωμένων, ωστόσο οι νοσηλείες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό είναι διαχειρίσιμες. Ο κ. Γώγος σημείωσε πως η κρισιμότητα της περιόδου έγκειται στο γεγονός πως πρέπει να επιστρατεύσουμε ότι μέσα έχουμε ώστε «να περιορίσουμε τη διασπορά σε αυτή τη φάση πριν τον χειμώνα».

Ωστόσο, ο καθηγητής στάθηκε ιδιαίτερα στην περίοδο του χειμώνα που έρχεται και η οποία και θα συνοδευτεί από την εποχιακή γρίπη και άλλες ασθένειες. Όπως είπε, παράλληλα με τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα περιορίσουμε και την μετάδοση άλλων ιώσεων, όπως η γρίπη.

Τα θεραπευτικά μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό έχουν βελτιωθεί πολύ

Ο λοιμωξιολόγος εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος σε ό, τι αφορά την ιατρική αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όπως είπε, έχουν βελτιωθεί πολύ τα θεραπευτικά μέτρα και αυτό δίνει μια άνεση στην αντιμετώπιση των ασθενών.

«Τα πάμε αρκετά καλά στα νοσοκομεία, ως προς την περιφρούρηση του εθνικού συστήματος», είπε ο κ. Γώγος. Σχετικά αισιόδοξος, έχουμε καλύτερα φάρμακα, έχουμε φτιάξει τον αλγόριθμο για την αντιμετώπιση της νόσου.

Ο Χαράλαμπος Γώγος έκλεισε την ενημέρωση με μια έκκληση. Να μην έχουμε ανοιχτά τα αυτιά στην παραπληροφόρηση, να ακούμε τους επιστήμονες και τα επιστημονικά δεδομένα, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε πάντα μαζί τους, είπε.

Έκκληση Γώγου

Έκκληση απηύθηνε ο καθηγητής στους πολίτες να «κλείσουν» τα αυτιά τους στην παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο λοιμωξιολόγος κάλεσε τους πολίτες να μην έχουν ανοιχτά τα αυτιά τους στην παραπληροφόρηση. «Να ακούμε τους επιστήμονες και τα επιστημονικά δεδομένα, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε πάντα μαζί τους», είπε χαρακτηριστικά.

Για το ίδιο θέμα, την Τρίτη, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είχε τονίσει: «Νομίζω ότι ταπεινά πρέπει να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε, να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί», είπε κλείνοντας ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Να ζητούμε λύσεις με βοήθεια από τους ειδικούς και όχι τους ψευδοεπιστήμονες. Η εσωτερική μας φωνή και η συνείδηση θα παραμένουν οι κριτές μας».