"Η Ανυπότακτη Πολιτεία, έχει κατά καιρούς διατυπώσει την άποψη ότι οι Δημοτικές Παρατάξεις στον λόγο και τις τοποθετήσεις τους πρέπει να είναι απόλυτα σαφείς. Όχι μόνο για λόγους αρχής, αλλά γιατί αυτό διευκολύνει τους συμπολίτες μας να κατανοούν την θέση του καθενός, να την κρίνουν με ακρίβεια και να είναι ο δημόσιος διάλογος αποτελεσματικός επί της ουσίας. Και είναι αυτό πολύ καλύτερο, από το άλλα να λες, άλλα να εννοείς και άλλα να κάνεις.

Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες, «ερωτήσεις» της Ώρας Πατρών, διά του επικεφαλής της κυρίου Ρώρου, ερωτήσεις που απευθύνονται στην Δημοτική Αρχή για την κατάσταση των Σχολείων και των Σχολικών συγκροτημάτων, ενόψει έναρξης της λειτουργίας τους στις 14 Σεπτεμβρίου.

Υποψιαζόμαστε, ότι ο κ. Ρώρος, δεν ρωτάει αν τα Σχολεία θα είναι καθαρά το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου, αυτό είναι άλλωστε αυτονόητη απαίτηση, αλλά αν η ίδια καλή κατάσταση θα ισχύει και την επόμενη μέρα, τις επόμενες εβδομάδες, σε όλη την διάρκεια της Σχολικής χρονιάς.

Είναι περισσότερο από προφανές, ότι για την προστασία της υγείας των παιδιών και των οικογενειών τους και από την παρούσα πανδημία και γενικά, πρέπει να είναι στο κέντρο της προσοχής όλων, όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Πρωτίστως, πρέπει να είναι στο κέντρο της προσοχής της υπεύθυνης Κυβέρνησης του τόπου.

Υποθέτουμε ότι η ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ, γνωρίζει όλες τις Κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Άλλωστε, όλοι τις παρακολουθούμε σε ζωντανή διακαναλική σύνδεση κάθε φορά. 

Ας δούμε τα πράγματα λίγο αναλυτικότερα:

Πρώτο:

 Ας μιλήσουμε για τα Δημόσια Σχολεία. Ποιος έχει την ευθύνη, ποιος πρέπει να έχει την ευθύνη της λειτουργίας, της συντήρησης, της καθαριότητας, της στελέχωσης με εκπαιδευτικό προσωπικό; Φανταζόμαστε ότι η ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ, θα απαντήσει ότι η ευθύνη είναι της Πολιτείας και της Κυβέρνησης. Το τηρείτε αυτό κύριε Ρώρο σαν βασική σας αρχή; Ή προσπαθείτε από την πίσω πόρτα να απαλλάξετε την Κυβέρνηση από τις ευθύνες της; Γνωρίζετε, ότι τα καταβαλλόμενα για την λειτουργία και την συντήρηση, ήδη υπολείπονται κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες των Σχολείων; Γνωρίζετε, ότι το προσωπικό της καθαριότητας των Σχολείων ήδη υπολείπεται από τις πραγματικές ανάγκες; Γνωρίζετε ότι οι μαθητές ανά τάξη αντί να μειωθούν για παιδαγωγικούς και υγειονομικούς λόγους, αυξήθηκαν με απόφαση της Υπουργού Παιδείας; Γνωρίζετε την επιχειρηματολογία τους; Πολιτικών και «ειδικών» στελεχών;

Δεύτερο:

 Γνωρίζετε ότι από την μείωση ανταποδοτικών εσόδων του Δήμου λόγω των μέτρων πάνω από 5 εκατομμύρια, η αναπλήρωση από την Κυβέρνηση είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια; Και άντε να δοθούν μερικές ακόμα εκατοντάδες μέχρι το τέλος του χρόνου; Γιατί συνολικά, θέλετε να παρουσιάσετε  ότι τα οικονομικά των Δήμων ευημερούν; Μήπως υπήρξε αύξηση της δημόσιας δαπάνης υπέρ της Αυτοδιοίκησης και εμείς δεν την αντιληφθήκαμε; Μήπως αγνοείτε εντελώς τις μνημονιακές περικοπές στα έσοδα της Αυτοδιοίκησης;

Τρίτο:

Γνωρίζετε άραγε, αν στο εξάμηνο που παρήλθε, η Κυβέρνηση προχώρησε σε έμπρακτη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας; Σας ικανοποιεί η κατάσταση αυτή; Σας ικανοποιεί η διαχείριση αυτή συνολικά της πανδημίας, ιδιαίτερα μετά την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων;

Μετά τα παραπάνω ερωτήματα, πείτε μας κύριε Ρώρο με σαφήνεια, χωρίς υπεκφυγές και ψευτολαικισμούς, τί προτείνετε;

 Προτείνετε να προσλάβει ο Δήμος και όλοι οι Δήμοι με δικές του δαπάνες προσωπικό καθαριότητας των Σχολείων; Όλο το υπόλοιπο απαραίτητο προσωπικό; Να επωμισθούν οι Δήμοι το κόστος της προμήθειας όλων των υλικών καθαριότητας, απολύμανσης κτλ.; Αλήθεια τι γνώμη έχετε για την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων του Δήμου και των Οργανισμών του με μόνιμο προσωπικό; Γνωρίζετε άραγε πόσες είναι οι κενές οργανικές θέσεις;

Τελευταία παρατήρηση:

Αφήστε λίγο στην άκρη τα περί δημοκρατικής λειτουργίας και αυτοτέλειας της παράταξης σας. Είναι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας σας διόρισε. Χωρίς μάλιστα απολογισμό ούτε σύμφωνη γνώμη της παράταξης σας με την προηγούμενη μορφή της. Αλλά αυτά δεν μας αφορούν.

 Μας αφορούν ωστόσο οι άνθρωποι που έχουν στην αναφορά τους την αριστερά, τα ιδανικά και τις αρχές της, τις παραδόσεις και τους αγώνες της. Δεν έχετε το ηθικό δικαίωμα να τους προσβάλλετε. Να άγεστε και να φέρεστε από παλιάς και νέας κοπής λαϊκιστές και νεοφιλελεύθερους. Μπορείτε να βρείτε τέτοιον βηματισμό; Βηματισμό, που να έχει ουσιαστική σχέση με την αριστερά και τα ιδανικά της;" αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικού Γραφείου της Ανυπότακτης Πολιτείας.