Εγρήγορση έχει κηρύξει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την άμεση λειτουργία της Μονάδας Σπαστικών Παίδων - Κέντρου Ημερησίας Φροντίδας στην Πάτρα, σε ένα κτίριο που είναι καθόλα έτοιμο.

Εν τούτοις η Μονάδα δεν έχει παραδοθεί σε χρήση εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, τη στιγμή που η Πάτρα και η ευρύτερη περιοχή δεν διαθέτει ανάλογη δομή που να συγκρίνεται τουλάχιστον με το υπερσύγχρονο κτίριο.

Βλέπετε το παλαιό ΠΙΚΠΑ που στεγάζεται στο κέντρο της Πάτρας, στη Μαιζώνος, θεωρείται αρκετά ξεπερασμένο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των παιδιών. Αποτέλεσμα αυτού είναι δεκάδες παιδιά να είναι αποκλεισμένα από τις υπηρεσίες της σύγχρονης μονάδας. 

Η νέα Μονάδα που έχει βάλει σαν στόχο της η Περιφέρεια να λειτουργήσει όσο γίνεται πιο σύντομα, βρίσκεται στην Παραλία της Πάτρας και το κτίριο έχει αναγερθεί στον χώρο που ήταν παλιότερα το εκεί ΠΙΚΠΑ.

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτίριο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και φτιάχτηκε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, σε ένα έργο προϋπολογισμού 2.644.500 ευρώ. 

Η μελέτη της κατασκευής του έχει γίνει με τέτοιον τρόπο που να απευθύνεται ειδικά για τα άτομα που είναι να εξυπηρετεί.

Το κτίριο έχει επιφάνεια 1.567 τμ. και βρίσκεται σε χώρο περίπου 8 στρεμμάτων, ενώ περιλαμβάνει χώρους συγκέντρωσης, παιχνιδιού, ανάπαυσης, φαγητού κτλ.

Ο λόγος όμως που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της η Μονάδα έχει να κάνει με καθαρά γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν την προμήθεια του εξοπλιστικού και υλικοτεχνολογικού υλικού, με τους διαγωνισμούς να μην έχουν προχωρήσει.

Η Περιφέρεια είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και να τρέξει όλες αυτές τις διαδικασίες που χρειάζονται για να λειτουργήσει όσο γίνεται πιο σύντομα η Μονάδα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή στο ΠΙΚΠΑ της Μαιζώνος παρέχονται υπηρεσίες σε 40 παιδιά, το προσωπικό δίνει αγώνα για την καλύτερη δυνατόν εξυπηρέτηση τους, όμως η δομή γενικότερα λειτουργεί κάτω από ακατάλληλες συνθήκες.