Σε προγραμματική σύμβαση με ένα από τα διαγνωστικά κέντρα σκοπεύει να προχωρήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την αύξηση των μοριακών ελέγχων στις κλειστές δομές και τα ιδρύματα της περιοχής.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των στελεχών της Περιφέρειας οι έλεγχοι σε γηροκομεία, ιδρύματα και γενικότερα κλειστές δομές, θα πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενοι και σε συχνά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να μη περιορίζονται σε ορισμένα τεστ.

Μόνο έτσι θα ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο της διασποράς εντός των ιδρυμάτων, κάτι που όπως αποδεικνύεται στις περιπτώσεις όπου ο ιός προχώρησε σε εστίες, όπως στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, θα είναι μοιραίο. 

Άλλωστε, η αιφνιδιαστική επίσκεψη της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο Κωνσταντοπούλειο Ίδρυμα δεν ήταν τυχαία, αλλά αντίθετα είχε ένα ιδιαίτερο νόημα.

Η Περιφέρεια βρίσκεται στην αναζήτηση για την εξασφάλιση του χρηματικού κονδυλίου που θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε αυτή την προγραμματική σύμβαση για την αύξηση των μοριακών ελέγχων στα ιδρύματα της Δυτικής Ελλάδος.

Το βάρος πάντως θα δοθεί κυρίως στα γηροκομεία και στους οίκους ευγηρίας της επικράτειας της. Παράλληλα, τα κλιμάκια της περιφερειακής διεύθυνσης υγείας και οι μηχανισμοί της έχουν ξεκινήσει ήδη τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα ιδρύματα αυτά, προκειμένου να δουν αν τηρούνται στο απόλυτο τα μέτρα και οι κανόνες που ορίζει το πρωτόκολλο.

Εξάλλου, οι κοινωνικοί λειτουργοί της Περιφέρειας είναι σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τα ιδρύματα και τις κλειστές δομές. Οι κανόνες του πρωτοκόλλου είναι συγκεκριμένοι. Τεστ για τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων και καμία κοντινή επαφή των συγγενών με τα άτομα που φιλοξενούνται στις δομές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος μιλώντας για το θέμα στο patrasevents.gr τονίζει: «Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι ως προς το ζήτημα αυτό και βρισκόμαστε σε συνεχής επιφυλακή και επαγρύπνηση, αλλά και σε συνεργασία με αρμόδια υπουργεία και τους φορείς».