"Αποτελεί κοροϊδία σε βάρος της υγείας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των εργαζομένων η εξαγγελία της κυβέρνησης για πρόσληψη καθαριστριών, καθώς πρόκειται για ένα αποσπασματικό μέτρο, που αφενός μεν δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων εφόσον μειώνει ουσιαστικά τις καθαρίστριες/στες και αφετέρου παγιώνει το καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Πανελλαδικά οι θέσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων προκηρύχθηκαν με βάση παλαιότερα -κι όχι τα τελευταία δεδομένα- και υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών, όπως αυτές τις διαμόρφωσε και η πανδημία. Συγκεκριμένα, στο Δ. Πατρέων οι προκηρυχθείσες θέσεις για τις 264 σχολικές μονάδες υπολείπονται κατά 40 περίπου εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Επίσης, οι 59 εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης είναι αδύνατο να καλύψουν τα σχολεία κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, ενώ παράλληλα οι ίδιοι στερούνται πλήρους μισθού και ασφάλισης καθώς και του επιδόματος ανεργίας.

Ο εμπαιγμός και η ομηρία χιλιάδων κακοπληρωμένων και χωρίς δικαιώματα εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου συνεχίζεται, βάζοντας επιπλέον σε κίνδυνο την υγεία του συνόλου της σχολικής κοινότητας.

Απαιτούμε άμεσα από την Κυβέρνηση, αναθεωρώντας τη στάση της :

  • Την εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ με πλήρες ωράριο, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, διότι μόνο έτσι διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Την άμεση μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των καθαριστριών/στων των σχολείων χωρίς όρους και προϋποθέσεις" αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου Σχολικών Φυλάκων και λοιπών Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πατρέων.