Πτώση άνω του 30% δείχνουν τελικά οι εκτιμήσεις για την εμπορική κίνηση των καταστημάτων της Πάτρας, μετά το φινάλε των καλοκαιρινών εκπτώσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου, τα περισσότερα από τα καταστήματα της τοπικής αγοράς σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 90% (σχεδόν καθολικά), είχαν λιγότερη κίνηση κατά τη διάρκεια των φετινών εκπτώσεων σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Ρόλο σε αυτό, στο πτωτική πορεία των εκπτώσεων, έπαιξε σίγουρα και το νέο κύμα της πανδημίας, με την αύξηση των κρουσμάτων και το φόβο να εγκαθίσταται στην αγορά, αλλά κυρίως το γεγονός ότι το καταναλωτικό κοινό δεν έχει χρήματα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ποσοστό της πτώσης στα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας που εμπορεύονται είδη ρουχισμού και υποδημάτων ήταν ακόμα μεγαλύτερο, με το καταναλωτικό κοινό να δείχνει μία αδιαφορία στις βιτρίνες των μαγαζιών παρά τις καλές τιμές που υπήρχαν σε όλα τα είδη.

Με αυτά τα δεδομένα ο προβληματισμός των εμπόρων εν όψει της χειμερινής σεζόν είναι ακόμα μεγαλύτερος. Ο χειμώνας ξεκινάει με ένα δύσκολο μήνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχοντας να πληρώσουν έναν πακτωλό από φόρους (δεν ματαιώνονται οι υποχρεώσεις, αναστέλλονται, άρα παρατείνονται), ξεκινώντας από τη φορολογία εισοδήματος και από τον ΕΝΦΙΑ.

Κι αυτό σε μία χρονική περίοδο που τα μαγαζιά έχουν ανάγκη από ρευστό χρήμα για να προχωρήσουν σε παραγγελίες αφού η σεζόν αλλάζει. Δύσκολα τα πράγματα για τα περισσότερα εμπορικά μαγαζιά που θα χρειαστεί να δώσουν αγώνα για να κατορθώσουν να βγάλουν αυτόν το χειμώνα όρθια.

Οι προβλέψεις βλέπετε είναι κάτι περισσότερο από δυσοίωνες. "Όποιος αντέξει" μας έλεγε γνωστός έμπορος...