Δύο πολίστριες της ΝΕΠ ήταν οι φύλακες άγγελοι των δύο εφήβων, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στην παραλία της Πλαζ, στην Πάτρα, το απόγευμα της Δευτέρας.

Πρόκειται για τις δύο αδελφές, Μαρία και Ναυσικά Μπαλάτσα (κόρες του γεωλόγου Γιάννη Μπαλάτσα και της Διονυσίας Μπρίνια που ασχολείται χρόνια με τα κολυμβητικά δρώμενα), που βρέθηκαν την κατάλληλη στιγμή, στο κατάλληλο σημείο και δεν δίστασαν ούτε στιγμή να βουτήξουν στα νερά για να σώσουν τα δύο παιδιά, όταν όλος ο κόσμος παρακολουθούσε τρομαγμένος το σκηνικό.

Τα δύο παιδιά, ένα 17χρονο αγόρι και ένα 16χρονο κορίτσι, μπαίνοντας στη θάλασσα, την ώρα του σούρουπου, πήγαν στα βαθιά, δίχως να το καταλάβουν παρασύρθηκαν από τα ρεύματα και από ένα σημείο και μετά τα πράγματα ήταν δύσκολα για αυτούς.

Οι δύο αδελφές για καλή τύχη του νεαρού ζευγαριού έτυχε να περνούν από την Πλαζ. Άκουσαν τις φωνές του κόσμου που στο μεταξύ είχε καλέσει σε βοήθεια το λιμενικό και το ΕΚΑΒ και έσπευσαν να βοηθήσουν. 

Οι δύο πολίστριες αποδείχτηκε ότι ήταν αρκετά γυμνασμένες. Βοήθησαν το κορίτσι να βγει έξω και έφτασαν γρήγορα το σημείο που βρισκόταν το αγόρι το οποίο είχε πάθει κράμπα και όσο περνούσε η ώρα χανόταν μέσα στη θάλασσα.

Παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος καθώς νύχτωνε και τα νερά γίνονταν ολοένα και πιο ορμητικά, οι δύο πολίστριες έβγαλαν έξω από τη θάλασσα το 17χρονο αγόρι, αφού μπόρεσαν πρώτα να το ηρεμήσουν και όταν έφτασε το λιμενικό και το ΕΚΑΒ όλα είχαν τελειώσει.


Οι δύο αδελφές, η Ναυσικά δέξια και η Μαρία αριστερά

Οι δύο αδελφές, η Ναυσικά δέξια και η Μαρία αριστερά

Ο κόσμος βλέποντας τα δύο κορίτσια να βγάζουν έξω το αγόρι από τη θάλασσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Η οικογένεια των κοριτσιών, αλλά και η ομάδα της ΝΕΠ, δεν έχει σταματήσει να δέχεται συγχαρητήρια για το κατόρθωμα των δύο αθλητριών της που έσωσαν το 17χρονο αγόρι από βέβαιο πνιγμό.

Τα δύο κορίτσια εκτός από αθλήτριες σπουδάζουν και έχουν ακολουθήσει η κάθε μία τον δικό της δρόμο. Η μικρότερη από τις δύο αδελφές η 20χρονη Μαρία επέστρεψε φέτος στη ΝΕΠ μετά από ένα χρόνο στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη γαλλική Λιλ, ενώ η μεγαλύτερη, 24χρονη Ναυσικά εκτός από αθλήτρια της ΝΕΠ έχει και γνώσεις ναυαγοσωστικής. 

Το θέμα πάντως φέρνει για ακόμα μία φορά στο προσκήνιο την προσοχή που χρειάζεται να έχουν οι κολυμβητές κολυμπώντας στα ορμητικά νερά της Πλαζ και του Ρίου, αλλά και της μη ύπαρξης ναυαγοσώστη τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες, όταν δηλαδή οι παραλίες αυτές γεμίζουν από κόσμο.