Τα πρώτα χελωνάκια στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού για το φετινό καλοκαίρι είναι γεγονός.

Είναι τα χελωνάκια που έκαναν την εμφάνισή τους στις παραλίες του Λούρου και στη λιμνοθάλασσα Κοκκάλας του Εθνικού Πάρκου που αποτελεί ένα χώρο προστατευόμενο, μέρος του εθνικού μας πλούτου.

Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται ένα τέτοιο πρόγραμμα για τις θαλάσσιες χελώνες στο συγκεκριμένο Εθνικό Πάρκο, με τον περιβαλλοντολόγο Διονύση Μαμάση και τον ερευνητή πεδίου Ηλία Τζώρα να το «τρέχουν», σε συνεργασία πάντα με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Ακαρνανικών Ορέων.

Οι δύο ερευνητές έχοντας προετοιμάσει τους χώρους για να κάνουν οι χελώνες τα αβγά στις φωλιές τους, είδαν τους καρπούς των κόπων τους να εμφανίζονται και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τα χελωνάκια νεοσσούς.

Οι νεοσσοί βγήκαν από τα αβγά τους και άφησαν τα ίχνη στην ακτή, έχοντας ως μοναδικό τους προορισμό τη θάλασσα. 


Ο Φορέας Διαχείρισης στο πλαίσιο της προστασίας και της διαχείρισης των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων ενημερώνει τους πολίτες ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων (τζιπ, αγροτικά 4x4) κατά μήκος των παραλιών και αμμολόφων του Εθνικού Πάρκου (Νόμος 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις») και απευθύνει έκκληση προς όλους τους ενεργούς πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής να συνδράμουν για την προστασία. Η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και άλλων ειδών της προστατευόμενης περιοχής όπως των παρυδάτιων πουλιών, θαλασσοσφυριχτών (Charadrius alexandrinus), της παράκτιας χλωρίδας όπως τα κρινάκια της άμμου (Pancratium maritimum) κ.α.

Το ταξίδι της θαλάσσιας χελώνας από τις παραλίες του Εθνικού Πάρκου μόλις ξεκίνησε!