Σε ένα ποσοστό της τάξεως του 70% φαίνεται ότι κλείνει η πτώση για τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, στο τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, με βάση τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου.

Πρόκειται για το χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών και ευχή όλων των ξενοδόχων είναι να μην ξαναέρθει ποτέ αφού όπως αποδείχτηκε στην πράξη ο κορωνοϊός αποτέλεσε μία μεγάλη πληγή για την τουριστική κίνηση στη Δυτική Ελλάδα και κυρίως για τον εξωτερικό τουρισμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Αχαΐας Δημήτρη Διαμαντόπουλο, η τουριστική σεζόν κλείνει σε ένα ποσοστό πτώσης μεταξύ του 60 και του 70%, ανάλογα με την κάθε περιοχή.

Στην Δυτική Αχαΐα και την Αιγιάλεια που τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα είχαν μια ικανοποιητική κίνηση το δεκαήμερο του Αυγούστου (ανάμεσα στις 10 και στις 20 του μήνα), στηριζόμενη στον εσωτερικό τουρισμό και στην ελληνική αγορά, η πτώση αυτή είναι μικρότερη.

Αντίθετα, στα ξενοδοχεία της Πάτρας η πτώση είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς έλειψαν οι διερχόμενοι ξένοι τουρίστες που μένουν έστω για μία ή δύο ημέρες στα καταλύματα της πόλης.

Το σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση το φετινό καλοκαίρι ήταν σχεδόν καταστροφικό για τον ξενοδοχειακό και τον τουριστικό κλάδο, ενώ η επισκεψιμότητα των ξένων τουριστών και τους δύο μήνες της σεζόν, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ήταν ανύπαρκτη. 

Έληξε πρόωρα η σεζόν

Η σεζόν για τα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας έκλεισε πρόωρα, με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να παύουν την λειτουργία τους για φέτος μετά το διάστημα 20 με 25 Αυγούστου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ακριβά ξενοδοχειακά συγκροτήματα σημαντικών παραθεριστικών κέντρων της Ηλείας (βλέπε Κυλλήνη, Κατάκολο κτλ) κλείνουν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία χρόνια.

Άλλωστε, το ενδιαφέρον για κρατήσεις σε όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής είναι από αναιμικό έως και μηδενικό τον Σεπτέμβριο που φαίνεται ότι θα είναι για τους περισσότερους ξενοδόχους που ακόμα μένουν ανοικτοί ο χειρότερος μήνας της σεζόν.