Διπλωματικά απομονωμένη η Τουρκία, και ενοχλημένη από τις χθεσινές προειδοποιήσεις των Βρυξελλών συνεχίζει να προκαλεί στην ανατολική Μεσόγειο .

Λίγες ώρες μόνο μετά το τελεσίγραφο των 27 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου δεν αλλάξει στάση, θα τεθεί επί τάπητος η λίστα των κυρώσεων, η Αγκυρα προχώρησε σε νέα μονομερή ενέργεια στον νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία εξέδωσε νέα ναυτική οδηγία για άσκηση με πραγματικά πυρά από σήμερα μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρόδο. Αποτέλεσμα ήταν η άμεση έκδοση αντι-Navtex από την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία καταγγέλλει παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι προχώρησε, σήμερα, σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις. Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της Αθήνας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ο Οκτάι προειδοποίησε ότι παρόμοια κίνηση στο Αιγαίο θα συνιστούσε αιτία πολέμου. «Περιμένετε να το αποδεχθούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;» σημείωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος προσθέτοντας:
«Το έθνος μας δεν ακούει τίποτε όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία και την ελευθερία του. Δεν το νοιάζει όποιο κι αν είναι το τίμημα».

Ο Φουάτ Οκτάι έστειλε μήνυμα στην ΕΕ ότι η Τουρκία περιμένει ίση μεταχείριση. «Αυτό που λέμε στην Ευρώπη, είναι ότι η Τουρκία είναι βέβαιο ότι δεν θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Επίσης, έστρεψε τα πυρά του και κατά της Γαλλίας μετά τις νέες αυστηρές συστάσεις του προέδρου Μακρόν προς την Άγκυρα: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τη γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους η Γαλλία και η Ελλάδα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Αυστηρή απάντηση από το ΥΠΕΞ σε Οκτάι

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών

Μήνυμα Δένδια

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην DW, σχολίασε ότι ότι το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει τα όρια. «Τα όρια όμως είναι καθαρά. Είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν υπάρχει ένα λάθος εκ μέρους της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ είναι ότι δεν είχαν μιλήσει στην Τουρκία με αρκετά καθαρή γλώσσα. Νομίζω όμως, ότι μετά τη σημερινή συνάντηση (εννοεί το Ατυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ) αυτό είναι καθαρό», τόνισε ο κ. Δένδιας

Ενοχλημένοι στην Τουρκία από τη στάση της Ε.Ε

Στην Τουρκία εμφανίζονται ενοχλημένοι από το αποτέλεσμα της χθεσινής Άτυπης Συνόδου των 27 υπουργών Εξωτερικών και την παρουσίαση λίστας κυρώσεων. Το βράδυ της Παρασκευής, χρησιμοποιώντας προκλητική ρητορική, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Χαμί Ακσόι κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε ότι το Καστελόριζο και τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην «Ανατολία», δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η «ρητορική των κυρώσεων» από την πλευρά της ΕΕ, ενισχύει την αποφασιστικότητα της χώρας του. Μεταξύ άλλων, ο Ακσόι υποστήριξε: «Όταν η Τουρκία τονίζει την ανάγκη του διαλόγου και της διπλωματίας, η Ε.Ε. οδηγείται στην ρητορική των κυρώσεων. Αυτό δεν βοηθάει στην επίλυση των παρόντων προβλημάτων και αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία παρά τις παράνομες συμμαχίες που δημιουργούνται εναντίον της, θα συνεχίσει να υποστηρίζει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματά της, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων.

Στο ίδιο κλίμα και ο σημερινός Τύπος της Τουρκίας με την Γενί Σαφάκ να υποστηρίζει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να δράσουν. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για σύγκρουση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει δοθεί εντολή στους πλοιάρχους του Πολεμικού Ναυτικού να απαντούν σε πιθανές προκλήσεις, δίχως να ρωτούν στην Αγκυρα».

Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και ετοιμότητα

Την ίδια ώρα η Ελλάδα «απαντά» με ψυχραιμία αλλά και ετοιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, μια ευρείας κλίμακας άσκηση και των τριών κλάδων των ΕΔ διεξήχθη νοτιοανατολικά της περιοχής Κρήτης, Κάσου, Καρπάθου και νότια του Καστελόριζου, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας και εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων και με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.