Περισσότερα από 300 νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν χθες Παρασκευή στη Νότια Κορέα, την 16η ημέρα κατά την οποία ο αριθμός των νέων μολύνσεων ξεπερνά τις 100, εγείροντας ανησυχίες για ελλείψεις σε νοσοκομειακές κλίνες εν μέσω αναζωπύρωσης της covid-19.

Το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυκτα χθες Παρασκευή στη χώρα καταγράφηκαν 308 νέα κρούσματα της covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 19.400.

Η χώρα είχε καταφέρει να ελέγξει το πρώτο κύμα της επιδημίας covid-19 με μια πολύ προωθημένη στρατηγική διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης των επαφών των ανθρώπων που μολύνονταν. Όμως στα μέσα Αυγούστου εμφανίστηκαν στη Νότια Κορέα νέες επιδημικές εστίες, με τις περισσότερες να συνδέονται με προτεσταντικές εκκλησίες.

Εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των κρουσμάτων τα νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή της Σεούλ είχαν χθες ελεύθερο μόνο το 4,5% των κλινών τους στις μονάδες αυξημένης φροντίδας, ποσοστό το οποίο έφτανε το 22% την προηγούμενη εβδομάδα.

«Μόνο περίπου 15 κλίνες είναι άμεσα διαθέσιμες στην ευρύτερη περιοχή της Σεούλ για ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση», επεσήμανε ο Γιούν Τάε- χο, ο γενικός διευθυντής αρμόδιος για τη δημόσια υγεία στο υπουργείο Υγείας.

«Όμως θα πρέπει σύντομα να έχουμε λίγο περισσότερο χώρο διότι περισσότεροι άνθρωποι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν εξιτήριο», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε εξάλλου την αυστηροποίηση από αύριο Κυριακή των περιοριστικών μέτρων στην ευρύτερη περιοχή της Σεούλ, όπου ζουν οι μισοί από τους 52 εκατομμύρια κατοίκους της Νότιας Κορέας.

Βάσει των νέων μέτρων θα κλείσουν τα γυμναστήρια και άλλοι χώροι άθλησης. Τα καφέ θα επιτρέπεται να σερβίρουν γεύματα μόνο για κατανάλωση εκτός καταστήματος, ενώ εστιατόρια και αρτοπωλεία θα κλείνουν στις 21:00.

Ήδη απαγορεύεται η παρουσία κοινού στις αθλητικές διοργανώσεις, ενώ δεν επιτρέπεται η παρουσία πιστών στις εκκλησίες, όπως και οποιαδήποτε συγκέντρωση περισσότερων από 10 ατόμων. Εξάλλου στην ευρύτερη περιοχή της Σεούλ τα μαθήματα στα σχολεία γίνονται πλέον μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής αυτής να παραμένουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες επαφές.