Η Αχαΐα έχει ορισμένες από τις καλύτερες και ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας.

Αν η παραπάνω άποψη εμπεριέχει ένα κομμάτι από την πραγματικότητα, τότε σίγουρα μία από τις παραλίες που την επιβεβαιώνει, είναι δίχως άλλο η Πούντα.

Πρόκειται για την κλειστή παραλία, ακριβώς μετά το Διακοπτό, στο ύψος του χωριού της Τράπεζας. Μια παραλία με δροσερά και βαθιά νερά, άφθονο βοτσαλάκι στην ακτή της, ταβέρνες για φαγητό και υπέροχη θέα.

Το σκηνικό μοιάζει κάπως εξωτικό. Η παραλία είναι κλειστή και η εικόνα της παραπέμπει σε μεγάλη και βαθιά πισίνα. Κολυμπώντας στα τιρκουάζ νερά της, κάνεις το μπάνιο σου σε πράσινο φόντο, αφού ακριβώς από πάνω σου είναι τα θαμνώδη βουνά της Αιγιαλείας, ενώ τα νερά του Κορινθιακού σε μαγεύουν.

Πηγαίνοντας στο χωριό της Τράπεζας, ακριβώς πάνω από την Πούντα, νομίζεις ότι βρίσκεται σε ένα μπαλκόνι με θέα τον Κορινθιακό, έχοντας αντικριστά σου τα βουνά της Φωκίδας, τα οποία όταν η ατμόσφαιρα είναι κατάλληλη φαίνονται πεντακάθαρα.

Λίγο πιο πάνω μπορεί κανείς να περιηγηθεί σε ενδιαφέροντα αρχαιολογικά μέρη που όμως έχουν μείνει αναξιοποίητα από το επίσημο κράτος.

Εκεί σύμφωνα με τους ερευνητές πιστεύεται ότι βρισκόταν η αρχαία Βούρα, ενώ σήμερα θα συναντήσει κανείς δύο εγκαταλελειμμένα μοναστήρια, αυτό της Αγίας Τριάδος (υπάρχουν απομεινάρια από μυκηναϊκό οικισμό), αλλά και αυτό του Αγίου Νικολάου.  


Αξίζει να αναφέρουμε ότι η παραλία της Πούντας έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο ακρωτήρι, ενώ το ίδιο όνομα έχει ο παραθαλάσσιος οικισμός, δίπλα ακριβώς από την παραλία της χωριού της Τράπεζας που μοιάζουν σε όλα και είναι σχεδόν ίδιες.

Οι βοτσαλωτές παραλίες Τραπέζας και Πούντας αποτελούν ως σύνολο δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό για την περιοχή και συγκεντρώνουν παραθεριστές από τα μέρη του Διακοπτού, της Ακράτας, της Κορινθίας, αλλά και της Δυτικής Αιγιαλείας.