Όπως έκανε το κίνημα #MeToo, η νέα πλατφόρμα «Περισσότεροι από 30» απελευθέρωσε τα στόματα των γυναικών θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων στο Ισραήλ, με την κοινή γνώμη στη χώρα να παραμένει σε κατάσταση σοκ μετά τον ομαδικό βιασμό μιας έφηβης από 30 άνδρες.

Εδώ και μερικές ημέρες αυξάνονται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης του Ισραήλ οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις, μετά τη δημοσιοποίηση του βιασμού μιας 16χρονης σε ξενοδοχείο της παραθαλάσσιας πόλης Εϊλάτ.

«Κάθε γυναίκα γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από 30 βιαστές στη χώρα», αναφέρουν οι υπεύθυνες της πρωτοβουλίας Mitsad Hanashim (Η πορεία των γυναικών).

Στη σελίδα της φεμινιστικής οργάνωσης στο Facebook οι υπεύθυνές της καλούν τις γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας να αναφέρουν στην πλατφόρμα «Περισσότεροι από 30» τα ονόματα αυτών που τους επιτέθηκαν, την ηλικία τους και την ημερομηνία των γεγονότων.

«Υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τη βία εναντίον των γυναικών, όμως έχει έρθει η ώρα να συνδεθούν με ονόματα και να δείξουμε σε αυτούς που αποφασίζουν ότι το πρόβλημα της κοινωνίας μας δεν περιορίζεται σε 30 βιαστές», αναφέρει η φεμινιστική οργάνωση στα εβραϊκά και τα αραβικά.

«Ο Γιόναθαν όταν ήμουν 17 ετών, ένας οδηγός ταξί όταν ήμουν 20 ετών ή ακόμη ο μπαμπάς όταν ήμουν πέντε ετών», η Ρούτι Κλάιν, 29 ετών, αναφέρει κάποια παραδείγματα από τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην πλατφόρμα.

«Θα δώσουμε αυτό τον μακρύ κατάλογο στην κυβέρνηση και θα της ζητήσουμε να δεχθεί τα αιτήματα ενώσεων γυναικών και να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στην έμφυλη βία», τόνισε η Κλάιν μία από τις γυναίκες που βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία.

Η υπόθεση του ομαδικού βιασμού στην Εϊλάτ ήταν πρώτη είδηση στα δελτία στις 20 Αυγούστου, με τον Τύπο του Ισραήλ να αναφέρει ότι οι άνδρες είχαν κάνει ουρά έξω από το δωμάτιο της μεθυσμένης 16χρονης, περιμένοντας τη σειρά τους για να τη βιάσουν.

Το ίδιο βράδυ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας. Την προηγούμενη Κυριακή χιλιάδες Ισραηλινοί και Ισραηλινές πραγματοποίησαν απεργία για να καταγγείλουν τη σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών.