Την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης άφησε η δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ μετά από 238 ημέρες απεργίας πείνας για την καταδίκη της πέρυσι για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» από δικαστήριο της Τουρκίας.

Η καρδιά της δικηγόρου, που διεκδικούσε δίκαιη δίκη, σταμάτησε χθες, ανακοίνωσε το Δικηγορικό της Γραφείο. Η Τιμτίκ είχε συλληφθεί το 2017 κατηγορούμενη για τρομοκρατία, καθώς οι πελάτες που εκπροσωπούσε κατηγορούνται για συμμετοχή στο εκτός νόμου DHKP-C. Τον περασμένο χρόνο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και έξι μηνών.

Η δικηγόρος και άλλοι επτά συνάδελφοί της από την Προοδευτική Ένωση Δικηγόρων (CHD) άρχισαν απεργία πείνας στις 3 του περασμένου Φεβρουαρίου. Στις 5 Απριλίου σταμάτησε να παίρνει συμπληρώματα σακχάρου και ο συνάδελφός της, ο Αϊτάτζ Ουνσάλ, ξεκίνησε απεργία πείνας τον ίδιο μήνα για να ενισχύσει το αίτημά τους για δίκαιες δίκες και απονομή δικαιοσύνης στην Τουρκία. Οι δύο δικηγόροι είχαν πει ότι θα «συνεχίσουν την απεργία πείνας ακόμη κι αν αυτή οδηγήσει στον θάνατό τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 11ης Αυγούστου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αγγλίας και της Ουαλίας, της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων και άλλων οργανώσεων. Έφεση που υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2019 στην καταδικαστική ετυμηγορία, απορρίφθηκε τον Οκτώβριο, ενώ εκκρεμεί μια άλλη έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας. Ο Ουνσάλ παραμένει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί με την Τιμτίκ στις 30 Ιουλίου.