Τον μεγάλο Γάλλο συγγραφέα Αλέξανδρο Δουμά τιμά σήμερα (28/8) η Google αφιερώνοντάς του το Doodle.

Ο Αλέξανδρος Δουμάς, ο πατέρας, ήταν Γάλλος συγγραφέας, γνωστός κυρίως από τα ιστορικά του μυθιστορήματα τα οποία τον κατέστησαν έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους Γάλλους συγγραφείς στον κόσμο. Πολλά από τα μυθιστορήματά του, όπως Ο Κόμης Μοντεχρήστος, Οι Τρεις Σωματοφύλακες, Μετά Είκοσι Έτη κ.α., αρχικά είχαν δημοσιευθεί σε σειρές. Έγραψε επίσης θεατρικά έργα και άρθρα σε περιοδικά.

Ο Δουμάς γεννήθηκε το 1802 στο χωριό Βιγιέρ-Κοτρέ της Γαλλίας και ήταν εγγονός ενός ευγενούς, που έζησε για πολλά χρόνια στις Δυτικές Ινδίες, ενώ πατέρας του ήταν ο Θωμάς Αλέξανδρος Δουμάς, μικτής αφρικανικής καταγωγής.

Μάλιστα, ο Δουμάς μετακόμισε στο Παρίσι το 1822 και έγινε επιτυχημένος θεατρικός συγγραφέας, προτού αρχίσει να δημιουργεί κορυφαία μυθιστορήματα, τα οποία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα πλέον.

Ένα από αυτά είναι το «Οι τρεις σωματοφύλακες», που δημοσιεύθηκε το 1844, και με τα έργα του έχει γίνει από τους πιο γνωστούς Γάλλους συγγραφείς στον πλανήτη, καθώς έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

Ο ίδιος, επίσης, έχει γράψει τα εξής μυθιστορήματα: «Μετά είκοσι έτη» (1845), «Βασίλισσα Μαργκό» (1845), «Οι Κορσικανοί αδελφοί» (1845), «Ο Κόμης Μοντεχρήστος» (1845-1846) και «Ο Ιππότης του κόκκινου Σπιτιού» (1845-1846).

Την 1η Φεβρουαρίου 1840, ο Δουμάς νυμφεύθηκε την ηθοποιό Ιντά Φεριέ, αλλά συνέχισε να συνάπτει σχέσεις και με άλλες γυναίκες, αποκτώντας περισσότερα από τέσσερα παιδιά και ένα από αυτά ήταν ο Αλέξανδρος Δουμάς ο νεώτερος, καρπός της σχέσης του με την Κατρίν Λεμπέ.

Ύστερα από ένα ατύχημα που τον άφησε σχεδόν παράλυτο, ο Δουμάς εγκαταστάθηκε στο σπίτι του γιου του, Αλέξανδρου Δουμά του νεώτερου, στο Πουί, όπου και απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου 1870.