Αν πας να ξεσκονίσεις τους κουραμπιέδες από την άχνη τους, τότε αυτή μάλλον θα έρθει στο πρόσωπο σου. Αν όμως τους αφήσεις έτσι όπως είναι και πας να τους δοκιμάσεις, τότε σίγουρα θα γλυκαθείς, τόσο που η γεύση τους, ίσως να σου φέρει μια άλλη αίσθηση.

Το θετικό που έφερε ο κορωνοϊός στα πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας είναι ότι έδωσε τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες που μόλις έχουν βγει από το… φούρνο να παρουσιαστούν στο κοινό και να δείξουν το ταλέντο και τις δυνατότητες τους.

Αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο που χαρακτηρίζει κατά την άποψη μας το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, στο πιο παράταιρο πολιτιστικό καλοκαίρι που έχουμε ζήσει λόγω της πανδημίας.

Οι αρμόδιοι του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, του Πολιτιστικού Οργανισμού, του Καρναβαλικού Οργανισμού και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, αγκάλιασαν την κίνηση των Support Patras Art Workers και το αποτέλεσμα ήταν μικρές και ευέλικτες παραστάσεις που στηρίζονται στο νεανικό καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης.

Η περίπτωση βέβαια της παράστασης «Δεν είμαστε κουραμπιέδες» που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο στις 29 Αυγούστου, στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, είναι ακόμα πιο ξεχωριστή.

Ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης που οι δουλειές του αποτελούν πάντοτε σημείο αναφοράς, δίνοντας την δική του ματιά σε κλασικά αριστουργήματα, ο Cezaris Grauzinis, συνεργάζεται και εμπιστεύεται τρία νέα παιδιά που αποφοίτησαν από την Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Πρόκειται για τις Μαρία Λάττα, Ελένη Γεωργακοπούλου και Μάρκο Γέττο που πρωταγωνιστούν στην παράσταση του. Ο γνωστός και πετυχημένος σκηνοθέτης γνώρισε τα παιδιά αυτά από την περίοδο που ήταν διευθυντής της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Για τα δύο κορίτσια της παράστασης που τελείωσαν την Δραματική Σχολή το 2019 η εμφάνιση τους αυτή θα είναι το θεατρικό τους ντεμπούτο. Ο Μάρκος Γέττος έχοντας αποφοιτήσει από την ίδια σχολή το 2017, έχει κάνει ήδη το θεατρικό λάκτισμα μέσα από την παράσταση «Αγαμέμνονα» στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία του Cezaris Grauzinis, έχοντας επίσης παίξει και σε δουλειές του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.


Τι λένε τα τρία νέα παιδιά

Μιλήσαμε με τα τρία παιδιά εν μέσω προβών και πυρετωδών προετοιμασιών για την πρεμιέρα και να τι μας είπαν: «Σε σχέση με την παράσταση, εμείς σαν νέοι ηθοποιοί είμαστε ευγνώμονες που καταφέραμε να σπουδάσουμε στην πόλη μας και τώρα να δουλεύουμε σε αυτή, με έναν σκηνοθέτη του κύρους του Cezaris Grauzinis.

Ευτυχώς για εμάς ο Cezaris Grauzinis έχει αγαπήσει την Πάτρα. Αυτό μόνο καλό μας έχει κάνει αφού μοιράζεται μαζί μας όλη τη γνώση που έχει προσκομίσει σε θέατρα σε Ευρώπη και Ασία. Σε όλους τους τομείς η εσωτερική μετανάστευση έχει γίνει αναγκαστική, ώστε να μπορέσεις να δουλέψεις στο αντικείμενο σου αξιοπρεπώς.

Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαίο και εμείς θέλουμε να δουλέψουμε σκληρά, ώστε να μπορεί ο καθένας από τον τόπο του, με πείσμα να προσπαθεί για το καλύτερο.

Ευχαριστούμε πολύ το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας που αγκάλιασε την κίνηση των Support Art Workers. Και χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Φάνη Δίπλα και στο θέατρο Λιθογραφείον, που ήταν κοντά μας με κάθε τρόπο και μας δίνει την ελπίδα, ότι στην πόλη υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν τα νέα παιδιά».


Δυο λόγια για την παράσταση

Μια ομάδα επαγγελματιών καλλιτεχνών της Πάτρας που αυτοαποκαλούνται σαρκαστικά «Κουραμπιέδες», με την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας παρουσιάζουν σε πανελλήνια πρώτη την κωμωδία "Δεν είμαστε κουραμπιέδες"!

Στην παράσταση, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, το κωμικό και το παράλογο διαπλέκονται με το λυρικό.

Η παράσταση δημιουργήθηκε για να μοιραστούν οι καλλιτέχνες με τους θεατές τη χαρά του να είσαι ζωντανός και να δημιουργείς.

Σε πείσμα της εποχής που διανύουμε -μιας εποχής διόλου ούριας για το θέατρο, αυτή η χαρά παραμένει απρόσβλητη.

Η δραματουργία της παράστασης είναι εμπνευσμένη από κείμενα ενός από τους πιο αξιοσημείωτους εκπροσώπους της Ρωσικής πρωτοπορίας, του Δανιήλ Χαρμς.

Συμμετέχει ο μουσικός Χάρης Πεγιάζης που έχει συνθέσει και την πρωτότυπη μουσική της, ενώ τα κουστούμια και το μακιγιάζ είναι του Κωνσταντίνου Χριστόπουλου.   

Η πρεμιέρα θα έχει δύο παραστάσεις στις 20:30 και στις 22:30 στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ενώ τα εισιτήρια θα είναι δωρεάν διαθέσιμα στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο 45 λεπτά πριν την κάθε παράσταση.