Σε πολύ υψηλά ποσοστά δείχνει να καρφώνεται ο δείκτης της πτώσης της κίνησης στο αεροδρόμιο του Αράξου, φτάνοντας στο τέλος σχεδόν της καλοκαιρινής σεζόν και με δεδομένο ότι ο τουρισμός δεν θα έχει παράταση τους μήνες του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου Γιώργο Γκουβίτσα, οι πτήσεις θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όμως θα είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους των περασμένων ετών.

Όχι ότι τους προηγούμενους δύο μήνες τα πράγματα ήταν τόσο καλύτερα. Οι εβδομαδιαίες πτήσεις το φετινό καλοκαίρι κατά μέσο όρο κυμαίνονταν στις 10 με 11, τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Αύγουστο που στο αεροδρόμιο του Αράξου δεν έκανε τη διαφορά.

10 με 11 πτήσεις την εβδομάδα, κυρίως την Τρίτη και την Παρασκευή και κάποιες τα Σαββατοκύριακα, όταν πέρυσι, στο φουλ της καλοκαιρινής σεζόν, αυτός ο αριθμός, ήταν μόνο για την Παρασκευή και το Σάββατο.

«Οι πτήσεις ήταν τουλάχιστον τριπλάσιες την περσινή περίοδο» τονίζει ο κ. Γκουβίτσας. Πλέον από εδώ και στο εξής σταματούν οι πτήσεις και τα Σαββατοκύριακα που προέρχονται κυρίως από Βέλγιο και την Τσεχία και θα γίνονται μόνο την Τρίτη και την Παρασκευή από τις πόλεις της Γερμανίας κυρίως.

Τέλος, για το φετινό καλοκαίρι είχαμε και στις πτήσεις από τη Λετονία και τη Λιθουανία τις μοναδικές από τις ρωσόφωνες χώρες που έδωσαν το παρών στη Δυτική Ελλάδα στη φετινή καλοκαιρινή τουριστική σεζόν.

Η έλλειψη των Ρώσων (κυρίως αυτών) των Ουκρανών, αλλά και των Πολωνών (των τριών χωρών που μετά τη Γερμανία ήταν πέρυσι οι καλύτεροι πελάτες στον Άραξο), έπαιξε τον ρόλο της σε αυτή την πτώση. 

Ο υποχρεωτικός μοριακός έλεγχος

Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην απόφαση για υποχρεωτικό τεστ κορωνοϊού (72 ώρες πριν από την άφιξη τους στην Ελλάδα) σε τουρίστες που προέρχονταν από χώρες που είχαν εν δυνάμει επιδημιολογική έξαρση όπως το Βέλγιο και η Τσεχία.

«Ο μοριακός έλεγχος για μία μέση οικογένεια κοστίζει γύρω στα 400 ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι ένας λόγος για να ακυρώσει τις διακοπές της στην Ελλάδα».

Όπως και να έχει η μείωση της επιβατικής κίνησης θα είναι κάτω σε ποσοστό πάνω από το 70% και αυτό δεν αλλάζει. «Περιμένουμε το τέλος της σεζόν για να δώσουμε περισσότερα στοιχεία.

Η πτώση πιστεύω θα κυμανθεί μεταξύ του 72% και 76% και με βάση τις συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, να λέμε πάλι καλά».

Πρώτα μηνύματα για το καλοκαίρι του '21

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι τα πρώτα μηνύματα για το καλοκαίρι του 2021, σύμφωνα με τον κ. Γκουβίτσα, τελικά δεν φαίνονται να είναι και τόσο θετικά. «Είναι μηνύματα που προέρχονται από τους tours operators. Θα φανεί στην πορεία αν θα επιβεβαιωθούν.

Αν βγει στο μεσοδιάστημα το εμβόλιο είμαι σίγουρος ότι οι εκτιμήσεις αυτές θα ανατραπούν». Βλέπετε όπως αποδεικνύεται κορωνοϊός και τουρισμός δεν πάνε μαζί.