Σοβαρά προβληματισμένες είναι οι σχολικές κοινότητες της Πάτρας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μετά τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τα μέτρα που θα ισχύσουν για την αποφυγή κάθε κινδύνου διασποράς.

Ο προβληματισμός αυτός, δεν έχει να κάνει τόσο ούτε με τη χρήση της μάσκας που πλέον θα είναι υποχρεωτική και για τους μαθητές, αλλά κυρίως με το σχέδιο που φαίνεται ότι ετοιμάζεται να υλοποιήσει το υπουργείο.

Σύμφωνα με αυτό, είναι εμφανές ότι το μέτρο της τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας εντός των σχολικών αιθουσών, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, έχει πάει περίπατο.

Η δήλωση της υπουργού βγάζοντας ένα μέσο όρο 17 μαθητών σε κάθε τμήμα, θέλοντας έτσι να δείξει ότι δεν υπάρχει θέμα συνωστισμού εντός των αιθουσών, κατά συνέπεια δεν υπάρχει περίπτωση εκ περιτροπής μαθημάτων, έχει προκαλέσει απορίες ακόμα και στους πιο καλόπιστους κριτές.

«Ας έρθει η υπουργός να δει σε πόσα τμήματα στα σχολεία της Πάτρας οι μαθητές είναι 17 ή και λιγότεροι» μας έλεγε γονιός που γνωρίζει τις καταστάσεις στις σχολικές κοινότητες και ασχολείται με το θέμα. «Ο μέσος όρος των μαθητών είναι στην καλύτερη περίπτωση 22 με 24 μαθητές και στη χειρότερη από 25 και πάνω».

Μάλιστα, είναι γνωστό ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τμήματα των 25 μαθητών, στοιβάζονται σε αίθουσες 30 και λίγο παραπάνω τετραγωνικών. «Πώς θα βρίσκονται όλοι αυτοί οι μαθητές σε μία τάξη χωρίς να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον;» αναρωτιούνται εύλογα οι γονείς.

«Δεν θα υπάρχει ένας μαθητής σε κάθε θρανίο, το βασικό μέτρο που είναι απαραίτητο για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και αν ναι πώς θα γίνει αυτό;».

Έρχονται αντιδράσεις από δασκάλους και καθηγητές

Ανάλογοι προβληματισμοί, σύμφωνα με πληροφορίες του patrasevents.gr, υπάρχουν και στους κύκλους των δασκάλων και των καθηγητών που ετοιμάζονται να προχωρήσουν εντός των επομένων ημερών σε καυστικές ανακοινώσεις για το ζήτημα.

Σύμφωνα με τους κύκλους αυτούς, η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε κάτι για να αυξήσει τις σχολικές δομές, να πάρει αίθουσες από άλλα κτίρια που είναι ενδεχομένως αναξιοποίητα και να προχωρήσει στην οργάνωση της σχολικής χρονιάς, χωρίς μαθήματα εκ περιτροπής, αλλά και χωρίς συνωστισμούς.

Κάτι που έγινε στην Ιταλία, που πριν από μερικούς μήνες πλήρωσε ακριβά το τίμημα της διασποράς, με χιλιάδες νεκρούς, γεγονός που σύμφωνα με πολλούς είχε τις βαθύτερες αιτίες του στα σχολεία της γειτονικής χώρας.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε σωστά το χρόνο που της δόθηκε. Αυτό βέβαια θα φανεί στην πορεία. Πάντως, μέσα στις επόμενες ώρες είναι να οριστικοποιηθούν οι αναπληρωτές και εκεί θα φανεί, αν εκτός από τα κενά που υπάρχουν σε δομές σε εποχές πανδημίας, υπάρξουν κενά και σε έμψυχο δυναμικό.  

Και όλα αυτά ενώ ακόμα είναι στον "αέρα" η ημερομηνία της έναρξης της σχολικής  χρονιάς.