Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι οι Γερμανοί θεράποντες γιατροί του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι βιάστηκαν να μιλήσουν για δηλητηρίασή του, όπως και ότι είναι νωρίς προς το παρόν να ξεκινήσει έρευνα, καθώς μέχρι στιγμή δεν έχει βρεθεί η ουσία με την οποία δηλητηριάσθηκε.

«Αρχικά πρέπει να βρεθεί η ουσία, να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία της κατάστασης αυτής. Δηλαδή για την έρευνα πρέπει να υπάρχει αφορμή. Προς το παρόν διαπιστώνουμε ότι ο ασθενής βρίσκεται σε κώμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την Δευτέρα οι Γερμανοί γιατροί του νοσοκομείου , όπου νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση ο Αλεξέι Ναβάλνι, ανέφεραν ότι οι ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, δείχνουν ότι δηλητηριάστηκε. Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου Charite, αναφέρεται ότι «τα κλινικά ευρήματα υποδηλώνουν δηλητηρίαση από μια ουσία της ομάδας των αναστολέων της χολινεστεράσης», ενώ προστίθεται ότι «δεν είναι ακόμη γνωστό ποια ακριβώς είναι η ουσία αυτή».

Εν συνεχεία οι Ρώσοι γιατροί, που περιέθαλψαν τον Αλεξέι Ναβάλνι όσο νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Σιβηρίας, δήλωσαν χθες ότι δεν βρήκαν ίχνη δηλητηρίασης από αναστολείς της χολινεστεράσης στον οργανισμό του μπλόγκερ και πολιτικού.

Ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στους γιατρούς του Όμσκ, είπε ότι αμέσως διαπίστωσαν τα χαμηλά επίπεδα της χολινεστεράσης και άρχισαν να δίνουν στον Ναβάλνι ατροπίνη, αλλά τι προκάλεσε την έλλειψη αυτή της ουσίας, μέχρι στιγμής δεν το έχουν βρει ούτε οι γιατροί του Όμσκ ούτε οι Γερμανοί γιατροί.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η δηλητηριώδης ουσία είναι μόνο μια από τις πιθανές αιτίες και, αν οι Γερμανοί γιατροί προσδιορίσουν την αιτία ή βρουν την ουσία που προκάλεσε την έλλειψη χολινεστεράσης, η Ρωσία θα τους είναι ευγνώμων. Εάν βρεθεί η ουσία και αν αποδειχθεί ότι είναι δηλητηρίαση, τότε αυτό θα αποτελέσει αφορμή για να ξεκινήσει έρευνα, δήλωσε ο Πεσκόφ,

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε μη σοβαρές τις καταγγελίες ότι ο Ναβάλνι να δηλητηριάστηκε ενδεχομένως με εντολή της ρωσικής ηγεσίας λέγοντας ότι «οι καταγγελίες αυτές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι αληθείς, θα έλεγα μάλιστα ότι είναι απλός θόρυβος, γι' αυτό δεν προτιθέμεθα να τις αντιμετωπίσουμε σοβαρά».

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Ναβάλνι κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα μέσα σε ένα αεροπλάνο ενώ πραγματοποιούσε περιοδεία στη Σιβηρία και το Σάββατο μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Γερμανία.