Μια από τις πιο γνωστές ταινίες του Darren Aronofsky, στο ίδιο αισθαντικό μοτίβο με το Requiem for a dream είναι το Black Swan.

Στον κεντρικό ρόλο βρίσκεται η Natalie Portman η οποία ενσαρκώνει τον χαρακτήρα μιας επίδοξης νεαρής μπαλαρίνας που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια στην θεατρική παράσταση “Black Swan” την οποία ανεβάζει ο θίασος στον οποίο συμμετέχει.

Ολόκληρη η ταινία πραγματεύεται ένα συναισθηματικό παιχνίδι αντοχής, έναν ψυχολογικό φαύλο κύκλο γύρω από τον ανταγωνισμό, την επιτυχία και την επιδίωξη της τελειότητας με ρίσκο όμως αρκετών απωλειών.

Παρατηρώντας τον κεντρικό χαρακτήρα και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται αλλά και διαχειρίζεται ορισμένες δύσκολες έως απαιτητικές καταστάσεις, κάθε θεατής αντιλαμβάνεται τον ρόλο που παίζουν τα όρια στη ζωή κάθε ανθρώπου και το πως αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με τους εκάστοτε ατομικούς στόχους.

Ο Aronofsky θίγει επίσης το ζήτημα της επιρροής που μπορεί να έχουν ορισμένα πρόσωπα στη ζωή πραγματικών ή και φανταστικών ηρώων, όπως άτομα από τον κοινωνικό περίγυρο ή από το οικογενειακό περιβάλλον. Επίσης, η συγκεκριμένη παραγωγή είναι επιδεχόμενη πολλαπλών ερμηνειών, ανάλογα με την εκάστοτε οπτική γωνία. 

Όπως κάθε φορά, μέσα από σκηνοθετικά κόλπα, απολύτως ταιριαστή μουσική και άψογες ερμηνείες, έτσι και στο Black Swan οι φίλοι του συγκεκριμένου είδους ταινιών (αλλά και του συγκεκριμένου σκηνοθέτη) μένουν απολύτως ευχαριστημένοι από την προβολή της ταινίας αυτής.


BLACK SWAN | Official Trailer | FOX Searchlight

Black Swan (2010)

Είδος: Δράμα

Διάρκεια: 108 λεπτά

Έτος Παραγωγής: 2010

Σκηνοθεσία: Darren Aronofsky

Κείμενα: Mark Heyman, Andres Heinz, John McLaughlin

Πρωταγωνιστές: Natalie Portman, Vincent Cassel, Mila Kunis, Barbara Hershey, Winona Ryder

Μουσική: Clint Mansell