O Δήμος Πατρέων σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: "Οι εγγραφές των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ ξεκίνησαν μέσω της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του προγράμματος  ΕΣΠΑ, χωρίς όμως την ανάλογη πρόβλεψη από την κυβέρνηση, ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός αυτών των κοινωνικών δομών.

Οι αιτήσεις φέτος πανελλαδικά ήταν αρκετά αυξημένες, συγκριτικά με πέρσι, χωρίς ωστόσο το κονδύλι, που διατίθεται από το πρόγραμμα να αυξηθεί ανάλογα.

Η κυβέρνηση δεν καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες, με αποτέλεσμα, πολλά παιδιά να μείνουν και πάλι εκτός δομών. Μάλιστα, ελλείψει ανάλογων θέσεων, προβλέπεται να μείνουν εκτός δομών και παιδιά, που οι γονείς τους έχουν λάβει voucher (κάρτα εγγραφής). Κυριολεκτικά θα μείνουν με το voucher στο χέρι!

Από την άλλη πλευρά, κάθε χρόνο αυξάνονται τα κονδύλια του προγράμματος, που διοχετεύονται σε ιδιωτικές δομές, αφού κάθε χρόνο αυξάνονται ουσιαστικά ανεξέλεγκτα, οι αντίστοιχες δομές και κυρίως τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ.

Ειδικά φέτος, μέχρι στιγμής, έχουμε γίνει αποδέκτες στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου μας (ΚΟΔΗΠ), ενός πρωτοφανούς φαινομένου αποκλεισμού μητέρων, που ενώ κάλυπταν τα κριτήρια συμμετοχής  του προγράμματος, δεν τους χορηγήθηκε voucher. Με τα δεδομένα αποτελέσματα, φαίνεται ότι τα τέσσερα ΚΔΑΠ θα λειτουργήσουν με ελαττωμένη την δυναμικότητά τους κατά το ήμισυ, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην λειτουργία των δομών.  Παρόμοια προβλήματα αναδεικνύονται και στα υπόλοιπα δημοτικά ΚΔΑΠ της χώρας.

Διαπιστώνουμε πως οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την απρόσκοπτη λειτουργία των ΚΔΑΠ και την διαβεβαίωση της ύπαρξης επαρκούς χρηματοδότησης διαψεύδονται, αφού στην πραγματικότητα συρρικνώνουν τις δημόσιες δομές και ενισχύουν τις ιδιωτικές.

Είναι απαραίτητο εδώ και τώρα η κυβέρνηση, να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τα δημοτικά ΚΔΑΠ, ώστε να μην μείνουν εκτός τα παιδιά, που τόσο χρόνια φιλοξενούνταν στις αντίστοιχες δομές,  αλλά και να μην κινδυνέψουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε αυτά, να χάσουν τη δουλειά τους!   

Το πρόβλημα της μη κάλυψης όλων των αναγκών των βρεφών, νηπίων και παιδιών όχι μόνο παραμένει, αλλά οξύνεται χρόνο με το χρόνο, γιατί οι κυβερνήσεις, χθες του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα της Ν.Δ., θεωρούν κόστος την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, την πρόσληψη του ανάλογου μόνιμου προσωπικού, την γενναία κρατική χρηματοδότηση και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Τα παιδιά μας και οι ζωτικές τους ανάγκες αντιμετωπίζονται ως ένα κρίσιμο πεδίο για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, έχοντας προτεραιότητά μας τις ανάγκες των παιδιών και των νέων ζευγαριών, αναμορφώνουμε, αναβαθμίζουμε και εξοπλίζουμε τις κοινωνικές μας δομές, που φιλοξενούν τη νεολαία μας και κάθε χρόνο προσθέτουμε ένα λιθαράκι, για την καλύτερη λειτουργία τους.

Διεκδικούμε, μαζί με τους γονείς και τους εργαζόμενους: 

  • Κανένα παιδί να μην μείνει εκτός κοινωνικών δομών.
  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μαζικές, μόνιμες προσλήψεις.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων μας".