Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τα απανωτά περιστατικά μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στο αστυνομικό προσωπικό της. Πλέον σε εφαρμογή τίθεται το σχέδιο «αντί-covid» προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στα σώματα ασφαλείας.

Τα κρούσματα σε αλλαγή της Άμεσης Δράσης, στα αστυνομικά τμήματα Ομόνοιας και Πατησίων, στο προσωπικό που επέστρεψε από Τήνο, προκάλεσαν την επικαιροποιημένη διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνολικά 52 κρούσματα κορωνοϊού στις τάξεις της ΕΛΑΣ

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επιβεβαιωθεί 52 περιστατικά μόλυνσης στο προσωπικό της ΕΛΑΣ, ενώ περίπου 190 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε καθεστώς προληπτικής καραντίνας. Την ίδια ώρα, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ασυμπτωματικών, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Η διαταγή του Αρχηγείου προβλέπει την 24ωρη λειτουργία κέντρου επιχειρήσεων στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων , όπου θα συλλέγονται όλα τα πιθανά επιδημιολογικά στοιχεία από τους συνδέσμους αξιωματικούς που έχουν οριστεί σε κάθε αστυνομική υπηρεσία και αστυνομική διεύθυνση της χώρας. Εν συνεχεία, τα εν λόγω στοιχεία θα αξιολογούνται από γιατρούς της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, οι οποίοι ανά βάρδιες καθ’ όλο το 24ωρο, θα παρέχουν οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών πιθανής διασποράς του κορωνοϊού και ενημέρωσης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, του υπ. Υγείας και της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι προσωρινά, έχουν οριστεί κάποια αστυνομικά τμήματα, που θα είναι αποκλειστικά για την κράτηση κρατουμένων που νοσούν από τον κορωνοϊό (Α.Τ. Ομόνοιας-Α.Τ. Νίκαιας), έως ότου ανοίξουν και χρησιμοποιηθούν τα κρατητήρια Ασπροπύργου όπου έχουν την δυνατότητα κράτησης και 100 ατόμων.

Σημειώνεται πως οι ανάγκες αυτών των αστυνομικών τμημάτων για την ανταπόκριση τους στα αιτήματα των πολιτών θα εξυπηρετούνται από όμορα αστυνομικά τμήματα, έως ότου βρεθούν και άλλοι χώροι κράτησης για ύποπτα κρούσματα ανάμεσα στους κρατουμένους. Έως ότου εξευρεθούν χώροι κράτησης, δόθηκαν εντολές για την ταυτόχρονη λήψη ειδικών μέτρων διαχείρισης των κρατουμένων, τόσο κατά το χρονικό διάστημα παραμονής τους στα κρατητήρια, όσο και κατά τις μετακινήσεις-μεταγωγές τους, τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες της Διεύθυνσης Υγειονομικού Α.Ε.Α. αλλά και του Ε.Ο.Δ.Υ.

Στο μεταξύ αναμένεται η επιπλέον παραλαβή υγειονομικού υλικού (γάντια, μάσκες, απολυμαντικά) για τους αστυνομικούς προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, ενώ το προσεχές διάστημα θα αρχίσουν και οι τακτικές απολυμάνσεις κτιρίων και υπηρεσιακών οχημάτων της αστυνομίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι η σχετική διαταγή από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, προβλέπει ακόμη την χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά και των οριζόμενων για το προσωπικό που επιστρέφει από άδεια.