Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια είχε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με αφορμή τη χθεσινή εξέλιξη με την οποία η Τουρκία ανακοίνωσε ανανέωση της τουρκικής NAVTEX έως τις 27 Αυγούστου.

“Σίγουρα δεν είναι μια θετική εξέλιξη. Και είναι μια εξέλιξη που αν θέλετε δείχνει και προθέσεις”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εξωτερικών, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ανέφερε ότι σήμερα το πρωί είχε μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών με αφορμή τη χθεσινή εξέλιξη αλλά και το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αύριο θα επισκεφθεί την Ελλάδα και ακολούθως την Τουρκία με αφορμή την πρωτοβουλία της Γερμανίας.

Σημείωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα συγκληθεί και το Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ και είπε ότι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης την Πέμπτη θα είναι οι ευρωτουρκικές σχέσεις και πώς επηρεάζει η συμπεριφορά της Τουρκίας το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Αλλά σίγουρα, και αυτή είναι και η πρώτη αντίδραση από πλευράς εταίρων μας στην ΕΕ με τους οποίους είμαστε με επαφή, η χθεσινή ανανέωση της NAVTEX από πλευράς Τουρκίας είναι προς την λανθασμένη κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Λέγοντας ότι στο Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ δεν λαμβάνονται αποφάσεις, είπε ότι εκεί θα γίνει μια συζήτηση για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν στη συνέχεια δύο σημαντικά ορόσημα. Το ένα, είπε, το οποίο συζητήθηκε και με τον κ. Σιζόπουλο είναι η σύνοδος των επτά μεσογειακών κρατών της ΕΕ που θα γίνει στην Κορσική στις 10 Σεπτεμβρίου και μετά είναι το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συζητήσει αποκλειστικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας «και εκεί αναμένεται η λήψη αποφάσεων, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου έχει αναφέρει, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

«Εκείνο που είναι το ζητούμενο και είναι η κατεύθυνση προς την οποία εργαζόμαστε, είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και για να υπάρξει αποκλιμάκωση πρέπει να τερματιστούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες», συνέχισε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμη ότι την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε γραπτώς όλους τους ομολόγους του στην ΕΕ επί πολύ συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας που αναπτύσσεται από πλευράς Τουρκίας και εκφράστηκε μέσα από μια επιστολή που απέστειλε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ και κοινοποιήθηκε σε όλους τους ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Ήταν σε αυτό το πλαίσιο, είπε, “που θεωρήσαμε σημαντικό οι θέσεις μας να καταγραφούν, η νομική και πολιτική επιχειρηματολογία μας, και να επαναλάβουμε την ετοιμότητά μας, η οποία είναι και κοινή θέση της ΕΕ, να συζητήσουμε με την Τουρκία έτσι ώστε να καθοριστούν τα θαλάσσια μας σύνορα”.

Πηγή: KYΠΕ