Μέχρι το πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει γίνει γνωστό αν τελικά το καρναβαλικό φεστιβάλ της Πάτρας και της ιταλικής περιφέρειας της Απουλίας, ακυρωθεί ή όχι.

Όπως έχει γίνει γνωστό ο Καρναβαλικός Οργανισμός σε συνεργασία με τις αντίστοιχες δομές της ιταλικής περιφέρειας, στο πλαίσιο του προγράμματος Sparc, έχει ετοιμάσει μία σειρά από πράγματα που έχουν σαν απώτερο στόχο την ανάδειξη του Καρναβαλιού της Πάτρας και των πολιτισμικών στοιχείων που συνδέουν τις δύο περιοχές.

Το καρναβαλικό φεστιβάλ της Πάτρας ήταν να γίνει αρχικά στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, όμως εξαιτίας της προφύλαξης που θα έπρεπε να υπάρχει εκείνο το διάστημα που η χώρα έβγαινε από την καραντίνα, πήρε αναβολή για τον Σεπτέμβρη.

Η ημερομηνία του είχε οριστεί τότε για τις 21 με 27 Σεπτεμβρίου, όμως, τα πράγματα βέβαια έχουν αλλάξει αρκετά με την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης της χώρας και την αύξηση των κρουσμάτων.

Κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το καρναβαλικό φεστιβάλ θα γίνει ή όχι. Μέχρι ώρας δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία και έτσι ισχύουν (τουλάχιστον προσωρινά) τα όσα είχαν αποφασιστεί για να γίνουν.

Χοροί, θέατρο δρόμου, καρναβαλικές εκδηλώσεις, ακροβατικά δρώμενα και μία σειρά από όμορφα πράγματα, με επίκεντρο το χώρο των Παλαιών Σφαγείων (αρχές Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η μεταφορά τελικά των γραφείων του Καρναβαλικού Οργανισμού εκεί), που θα έδιναν τη δυνατότητα στους Πατρινούς να ξεφύγουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Όμως ας μην κρυβόμαστε. Η λογική θέλει το καρναβαλικό φεστιβάλ της Πάτρας να ακυρώνεται εξαιτίας της υγειονομικής κατάστασης της χώρας και από τη στιγμή που τα κρούσματα καθημερινά αυξάνονται. 

Ο Καρναβαλικός Οργανισμός βρίσκεται σε στάση αναμονής και οι πληροφορίες που έχει πάρει θέλουν στο τέλος του Αυγούστου να παίρνει από την κυβέρνηση το «ραβασάκι» και την τελική απόφαση για το αν θα γίνει ή όχι το φεστιβάλ.


Φόβοι για το Πατρινό Καρναβάλι του 2021

Αξίζει να αναφέρουμε, πάντως, ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας, δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ακύρωση του φεστιβάλ. 

Βλέπετε, οι ιθύνοντες του Πατρινού Καρναβαλιού και αρκετοί Πατρινοί Καρναβαλιστές ανησυχούν από τώρα για το τι πρόκειται να γίνει στο Καρναβάλι του 2021.

Θα μπορέσει ο θεσμός να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα; Γίνεται καρναβάλι στη λογική των αποστάσεων;

Αν ο κορωνοϊός παραμείνει, αν η κατάσταση στον υγειονομικό τομέα δεν αλλάξει, τότε τα πράγματα θα είναι σκούρα ακόμα και για τη διοργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού.

Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πόλη, για τον σημαντικότερο θεσμό της, αλλά και για την οικονομία της.