Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων των vouchers για τους Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, αλλά και για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του δήμου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Κοινωνικού Οργανισμού (τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στη ιστοσελίδα της ΕΕΑΤΑ μόλις την περασμένη Παρασκευή) οι απώλειες των θέσεων στις δομές του δήμου θα είναι μεγάλες κυρίως για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Η τάση αυτή καταγραφής οφείλεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρο Τουλγαρίδη, κυρίως στα μειωμένα κονδύλια που επιφύλαξε η κυβέρνηση για τις αντίστοιχες δημοτικές δομές, με την πτώση να φτάνει το 50%, αφού ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτού μοιράστηκε στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ που μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν σε σημαντικό βαθμό στην Πάτρα.

Η αύξηση των ιδιωτικών ΚΔΑΠ που είναι αρκετά μεγάλη εξαιτίας των προγραμμάτων αυτών, αναμένεται να μειώσει τις θέσεις στα ΚΔΑΠ του δήμου.

Αποτέλεσμα αυτού είναι μία μητέρα που συγκεντρώνει γύρω στα 150 με 160 μόρια να μένει έξω από αυτά, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν με άνεση μέσα στο πρόγραμμα.

Απώλειες όμως θα υπάρξουν (αν και σε μικρότερο βαθμό) τόσο στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, όσο και στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Πάτρας.

Οι απώλειες αυτές οφείλονται στον περιορισμό που έχει μπει φέτος από την πολιτεία, ο οποίος αναφέρει ότι ένας παιδικός σταθμός έχει το δικαίωμα να εξαντλήσει των 70% των δυνατοτήτων του και όχι το 100%, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Πρόκειται για έναν περιορισμό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κοινωνικού Οργανισμού θα στοιχίσει στον δήμο την απώλεια ενός κονδυλίου που ενδέχεται να φτάνει τα 130.000 ευρώ, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια, τουλάχιστον για την ώρα που η κατανομή βρίσκεται σε εξέλιξη.


Νέα κονδύλια για περισσότερες θέσεις

Άγνωστος επίσης για την ώρα είναι ο αριθμός των θέσεων που χάνονται (η μετάφραση δηλαδή της μείωσης του κονδυλίου των 130.000 ευρώ) από τις αντίστοιχες δομές του δήμου εξαιτίας του περιορισμού του 70%.

«Η πολιτεία θα πρέπει να βγάλει νέα κονδύλια για να μην χαθούν οι θέσεις από τους δήμους. Ειδικότερα, οι απώλειες θέσεων στα βρέφη όπου η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στις δομές του δήμου, θα είναι μεγάλες. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο» τονίζει ο κ. Τουλγαρίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το σκεπτικό του περιορισμού του 70% των θέσεων για κάθε παιδικό και βρεφονηπιακό σταθμό που επέβαλε η κυβέρνηση, έχει να κάνει με το νέο πρόγραμμα που ετοιμάζει για φέτος και αφορά τις μητέρες εργαζόμενες στις δημόσιες υπηρεσίες και σε δημόσιος οργανισμούς.

«Είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τις μητέρες αυτές. Σίγουρα είναι θετικό που κάτι πάει να γίνει με το ζήτημα αυτό, όμως, όχι εις βάρος των θέσεων στις δομές του δήμου.

Υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες της Πάτρας που έχουν ανάγκη να στείλουν το παιδί τους δωρεάν σε μία αντίστοιχη δημοτική δομή και που πρόκειται να μείνουν από έξω εξαιτίας αυτής της τακτικής».