Εκλέχθηκε βουλευτής μόλις στα 36 της χρόνια και καθημερινά φροντίζει να αναζητεί λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κεντρική νησιωτική περιοχή της Ελλάδας. Ο λόγος για τη βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μονογυιού μίλησε στα Παραπολιτικά και τη Σάσα Σταμάτη για την κρίση του κορονοϊού στα νησιά, τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις στις Κυκλάδες, λόγω του COVID-19, ενώ σχολίασε τα σχετικά με τα παράνομα ιδιωτικά πάρτι στο «νησί των ανέμων». Η ίδια μίλησε για το πρόβλημα της δυσλεξίας που αντιμετωπίζει, ενώ αποκαλύπτει την προσωπική της ευχή για το 2021: «Να με αξιώσει ο θεός να αποκτήσω ένα παιδί».

Έχει επηρεάσει η κρίση του κορονοϊού τη Μύκονο;

Η κατάρρευση παγκοσμίως του τουρισμού, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με τη μεγάλη μείωση των πτήσεων και των μετακινήσεων, έχει επηρεάσει και τον ελληνικό τουρισμό. Επηρέασε όλα τα ελληνικά νησιά και, φυσικά, τη Μύκονο. Η Mύκονος, ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, αντιμετωπίζει το 2020 τεράστια προβλήματα με τις περιορισμένες αφίξεις των τουριστών, αλλά πιστεύω ότι γρήγορα θα ξεπεραστούν και το 2021 θα είναι καλύτερο για όλους μας. Ως κυβέρνηση σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πώς αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη Μύκονο την οικονομική κρίση λόγω της μείωσης του τουρισμού;

Αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού στη Μύκονο, όπως και σε άλλα νησιά, είναι οι επιπτώσεις από τη λαίλαπα της πανδημίας του κορονοϊού. Η τεράστια μείωση του τζίρου θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα στον κλάδο. Λόγω της απόφασης του περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας, εξαιτίας του COVID-19, των καταστημάτων νυκτερινής διασκέδασης και εστίασης σε νησιά όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος και η Σαντορίνη μέχρι τις 12 το βράδυ, κατέθεσα στις 13 Αυγούστου ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς, εάν προτίθενται να λάβουν επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρηματιών που πλήττονται ιδιαιτέρως βαριά, εξαιτίας των συγκεκριμένων μέτρων, κυρίως την περίοδο αυτή, που ήλπιζαν να απαλύνουν κάπως τις ζημίες τους, και αν σχεδιάζουν να λάβουν και άλλα μέτρα για την ενίσχυση των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν το φάσμα της δωδεκάμηνης ανεργίας. Είναι προφανές ότι προτεραιότητα, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του καθενός μας -επιχειρηματία αλλά και ιδιώτη- ξεχωριστά, είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Υπάρχουν καταγγελίες για παράνομα πάρτι σε βίλες στη Μύκονο. Είναι νέο το φαινόμενο;

Τις τελευταίες ημέρες έχει εμφανιστεί το φαινόμενο να οργανώνονται πάρτι σε βίλες στη Μύκονο, εξαιτίας του ότι επιτήδειοι ξένοι επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι την προστασία που παρέχει το άρθρο του Συντάγματος για το οικογενειακό άσυλο, αποφεύγουν με αυτόν τον τρόπο τους ελέγχους των υγειονομικών και αστυνομικών Αρχών. Αυτοί οι χώροι λειτουργούν ως παράνομα κέντρα διασκέδασης και δικαιολογημένα οι επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος διαμαρτύρονται λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού, γιατί είναι οι μόνοι που ακολουθούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των υγειονομικών Αρχών. Η Αστυνομία έχει παρέμβει σε πολλές περιπτώσεις και έχει περιορίσει αυτές τις ενέργειες. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει στείλει ειδικό κλιμάκιο για αυτές τις περιπτώσεις, το οποίο κάνει στοχευμένες δράσεις και παρακολουθεί αυστηρά την τήρηση όλων των μέτρων, ώστε να εξαλειφθεί μια για πάντα αυτό το φαινόμενο.

Οι προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών;

Στις 17 Αυγούστου εγκρίθηκε από την επιτροπή της Βουλής της Αιγύπτου η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα και θα ακολουθήσει άμεσα η ψήφιση της συμφωνίας και από την ελληνική Βουλή. Είναι το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των δύο χωρών που υπογράφτηκε στις 6 Αυγούστου. Η συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο αποτελεί διπλωματική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, κατοχυρώνει το δικαίωμα των νησιών να έχουν ΑΟΖ και ακυρώνει παράλληλα στην πράξη το παράνομο τουρκο-λυβικό μνημόνιο. Εγώ πιστεύω ότι αυτός είναι και ο λόγος που οι Τούρκοι δημιουργούν τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον της χώρας μας με το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis».

Γιατί επιλέξατε να κάνουμε τη φωτογράφηση στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη;

Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη ήταν και είναι ο χώρος προσευχής της οικογένειάς μου. Εκεί έχω τις ομορφότερες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια. Εκεί ονειρευόμουν. Ηταν το καταφύγιό μου στις δύσκολες στιγμές, είναι ο χώρος που με γαληνεύει. Επίσης, είμαι συναισθηματικά δεμένη με τον χώρο, γιατί ήταν το οικογενειακό εξωκλήσι της γιαγιάς μου, της Κατερίνας Ζουγανέλη – Ξυδάκη, όπου είχαν τοποθετηθεί τα λείψανά της και της οικογενείας της. Από παλιά στη Μύκονο υπήρχε το έθιμο σε πολλά οικογενειακά εξωκλήσια να τοποθετούνται στους τοίχους της εκκλησίας τα λείψανα των προγόνων της κάθε οικογένειας.

Πώς ήταν τα ανέμελα καλοκαίρια σας στη Μύκονο;

Η Μύκονος αποτελούσε, όπως και αποτελεί ακόμα, πόλο έλξης για πάρα πολύ κόσμο την περίοδο του καλοκαιριού, κυρίως λόγω της ομορφιάς του νησιού και της διασκέδασης. Για μένα, όπως και για όσους μεγάλωσαν στο πανέμορφο αυτό νησί, η Μύκονος ήταν η αλμύρα πάνω στο σώμα μετά το ατελείωτο παιχνίδι στη θάλασσα, τα φαγητά, η αγάπη της γιαγιάς τα μεσημέρια του καλοκαιριού, όπως και η ανεμελιά που μας προσέφερε ο αέρας του νησιού χωρίς το άγχος και τη βαβούρα της μεγαλούπολης.

Γιατί αποφασίσατε να μιλήσετε δημοσίως για τη δυσλεξία;

Η άγνοια συχνά μετατρέπει τα μεγάλα πλεονεκτήματα σε μειονεκτήματα. Όπως συμβαίνει με τη δυσλεξία, που είναι το κοινό χαρακτηριστικό διάσημων εφευρετών, καλλιτεχνών, αθλητών και ηγετών. Μιλάω δημοσίως για τη δυσλεξία μου για να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας, ώστε να νιώθουν υπερήφανοι για τα δυσλεξικά παιδιά τους. Θέλω με το παράδειγμά μου να παροτρύνω και άλλους να μιλήσουν δημοσίως για το πρόβλημά τους. Στόχος μου η αυτοαποδοχή και η ευτυχία των δυσλεξικών.

Τι θέλετε να σας φέρει το 2021;

Το 2021 θα ήθελα να φέρει υγεία σε όλο τον κόσμο. Έχουμε περάσει πολύ δύσκολα όλοι μας λόγω της κατάστασης που επικρατεί, οπότε το μόνο που έχει σημασία είναι η υγεία μας. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Προσωπικά, να με αξιώσει ο θεός να αποκτήσω ένα παιδί.