Πόρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος και Χαλκιδική είναι οι 5 τουριστική προορισμοί στην Ελλάδα, για τους οποίους η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε να ληφθούν αυστηρά μέτρα καθώς η επέλαση των κρουσμάτων του κορωνοϊού τους μετέτρεψε σε εστίες μετάδοσης του ιού.

Τα μέτρα αρχικά επεβλήθησαν στον Πόρο και προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και στη συνέχεια ακολούθησαν η Πάρος και η Αντίπαρος. Ωστόσο παρά τις εκκλήσεις και τις προσπάθειες να τηρούνται πιστά τα βασικά μέτρα προστασίας, τα κρούσματα έκαναν επέλαση και η αυξητική τάση που παρουσίαζαν οδήγησε την πολιτεία να εντάξει από χθες στη λίστα των τουριστικών προορισμών με τα αυστηρά μέτρα τη Μύκονο και τη Χαλκιδική.

Ωστόσο με το καλοκαίρι και την τουριστική σεζόν να οδεύουν προς το τέλος η απόφαση για πιο αυστηρά μέτρα σε αυτούς τους προορισμούς προκάλεσε έντονο προβληματισμό και αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και επαγγελματίες του χώρου. Ωστόσο κυβέρνηση και ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως η προστασία της δημόσιας υγείας είναι απόλυτη προτεραιότητα και γι αυτό αν χρειαστεί να μπουν στη λίστα και επιπλέον προορισμοί ή αν χρειαστεί να επεκταθούν και άλλο τα μέτρα, αυτό θα γίνει.

Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στους 5 προορισμούς

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Μητσοτάκης στο CNN για κορωνοϊό: Δεν θα επιστρέψουμε σε γενικευμένο lockdown
Σε συνένετυξή του στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον κορωνοϊό επεσήμανε πως η Ελλάδα καταπολέμησε επιτυχώς την πανδημία στην πρώτη φάση, αλλά τώρα που καλωσόρισε τουρίστες στη χώρα μας, υπήρξε μια αύξηση των κρουσμάτων. «Δεν θα επιστρέψουμε σε ένα γενικευμένο lockdown» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αν τα κρούσματα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο, δεν ανησυχεί για την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και την περιμέναμε επειδή ανοίξαμε την οικονομία και τον τουρισμό, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο CNN υπογραμμίζοντας όμως πως «δεν θα μπούμε σε καραντίνα» (lockdown). «Είναι φυσιολογικό να δούμε αύξηση. Λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα, όπως τη χρήση μάσκας, προστατεύουμε τους ηλικιωμένους. Αν μείνουν τα νούμερα ως έχουν, δεν ανησυχώ για την πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά φυσικά η πρόκληση είναι να κρατήσουμε ανοιχτή την οικονομία. Όσοι έρθουν θα βιώσουν ένα κάπως διαφορετικό καλοκαίρι, σε ορισμένα μέρη τα μπαρ και νάιτκλαμπ κλείνουν στις 12», ανέφερε ο πρωθυπουργός.