Μικροπλαστικά έχουν εντοπιστεί από το χιόνι της Αρκτικής και τα εδάφη των Αλπεων έως τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών.

Το πιο σοκαριστικό στοιχείο ήρθε στη δημοσιότητα μετά από έρευνα αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι εντόπισαν ίχνη μικροπλαστικών σε ανθρώπινα όργανα.

Τι εντόπισαν οι επιστήμονες
Σύμφωνα με τον Guardian, αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν ίχνη πλαστικού στο σύνολο των 47 δειγμάτων από τον ιστό των πνευμόνων, του ήπατος, του σπλήνα και των νεφρών που ελήφθησαν και εξετάστηκαν.

Τα μικροπλαστικά ενδεχομένως φέρουν τοξικές χημικές ουσίες και επιβλαβή μικρόβια και είναι γνωστό ότι βλάπτουν θαλάσσια είδη. Επίσης, είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι τα καταναλώνουν μέσω τροφής και νερού, στα οποία έχουν εντοπιστεί, αλλά ο πιθανός αντίκτυπος στην ανθρώπινη υγεία δεν είναι ακόμη γνωστός.

Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα οργάνων από μια τράπεζα ιστών που ιδρύθηκε για τη μελέτη νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν τους επέτρεψε να εντοπίσουν δεκάδες τύπους πλαστικών, συμπεριλαμβανομένου του τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (PET) που χρησιμοποιείται σε πλαστικές φιάλες ποτών και του πολυαιθυλενίου που χρησιμοποιείται σε πλαστικές σακούλες

Οι επιστήμονες εντόπισαν ακόμη τη χημική ουσία διφαινόλη Α (BPA) και στα 47 δείγματα. Η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ανησυχεί για το BPA επειδή είναι μια ουσία που αναπαράγεται, αναπτύσσεται και είναι συστηματικά τοξική όπως έχει διαπιστωθεί σε μελέτες σε ζώα.

Ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία
«Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ανησυχία, αλλά προβληματίζει το γεγονός ότι αυτά τα μη βιοδιασπώμενα υλικά που υπάρχουν παντού μπορούν να εισέλθουν και να συσσωρευτούν σε ανθρώπινους ιστούς και δεν γνωρίζουμε τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε ο Varun Kelkar, στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα των ΗΠΑ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που πραγματοποίησε τη μελέτη.

«Μόλις έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το τι υπάρχει στους ιστούς, μπορούμε να διενεργήσουμε επιδημιολογικές μελέτες για να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αρχίσουμε να κατανοούμε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, εάν υπάρχουν» ανέφερε.

Τα μικροπλαστικά έχουν διάμετρο μικρότερη από 5 mm και τα νανοπλαστικά είναι ακόμη μικρότερα, με διάμετρο μικρότερη από 0,001 mm. Και τα δύο σχηματίζονται σε μεγάλο βαθμό από την τριβή μεγαλύτερων τεμαχίων πλαστικών που απορρίπτονται στο περιβάλλον.

Οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει τα αποτελέσματα της έκθεσης άγριων ζώων, αλλά και πειραματόζωων στην κατανάλωση μικροπλαστικών, τα έχουν συνδέσει με στειρότητα, φλεγμονές και καρκίνο.