Έτοιμος να κάνει το ρωσικό εμβόλιο δήλωσε ότι είναι ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

«Εάν δούμε ότι υπάρχουν αποτελέσματα, ότι είναι αποτελεσματικό, θα έρθουμε σε επαφή (με τη ρωσική κυβέρνηση). Και αν υπάρχει πρόσβαση σ’ αυτό θα προσχωρήσουμε» δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος σε συνέντευξη τύπου η οποία μεταδίδονταν από την ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

«Και για να μην υπάρχει αμφιβολία για το πόσο σημαντικό είναι για μας αυτό το ζήτημα, θα συμφωνούσα να κάνω πρώτος αυτό το εμβόλιο. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε, τι συμβαίνει και να υπάρχουν εγγυήσεις ότι είναι αποτελεσματικό και προσιτό σε όλους» δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ.

Η Ρωσία άρχισε την παραγωγή του νέου εμβολίου της κατά της COVID-19, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται το υπουργείο Υγείας.

«Η παραγωγή του εμβολίου εναντίον της μόλυνσης από τον κορωνοϊό που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια έχει ξεκινήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Το ρωσικό υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως το εμβόλιο, με την επωνυμία Sputnik V, έχει περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να κτίζει ανοσία απέναντι στον SARS-CoV-2, όμως ορισμένοι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η Μόσχα μπορεί να βάζει το εθνικό κύρος πάνω από την ασφάλεια.

Η ανακοίνωση της Μόσχας για το εμβόλιο με την ονομασία Sputnik-V βρίσκεται εδώ και ημέρες στα πρωτοσέλιδα.

Η Ρωσία επιμένει ότι είναι έτοιμο, παρά τις επιφυλάξεις που έχουν ακουστεί για την αποτελεσματικότητά του και για την έλλειψη αποτελεσμάτων από τις κλινικές δοκιμές. Την ίδια ώρα, άλλες φαρμακοβιομηχανίες σε όλον τον κόσμο συνεχίζουν ακόμη τις κλινικές δοκιμές τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι αναμένει «με ανυπομονησία» να αναλύσει τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του Sputnik-V.