Ένα από τα hot spot του καλοκαιριού στην Πάτρα είναι το Δρέπανο που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους Πατρινούς, αλλά και για τους επισκέπτες της πόλης.

Πέρα όμως από ένα σημείο όπου σμίγουν οι άνεμοι και δίνει την δυναμική στους αθλητές των extreme waters sports για να κάνουν μοναδικές φιγούρες πάνω στο κύμα, το Δρέπανο αποτελεί και ένα υπέροχο μέρος για να κάνει κανείς το μπάνιο του ή να βολτάρει στην παραλία.

Ο φάρος, που βρίσκεται στο σημείο, είναι περιφραγμένος με συρματόπλεγμα ύψους 1,5 μ. και η περιοχή περιμετρικά από αυτόν είναι ομαλή και κατάλληλη για μικρά παιδιά. Η παροχή ρεύματος γίνεται μέσω του δικτύου ΔΕΗ, ενώ η ύδρευση από τοπικό δίκτυο. Υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας Αρχαιοτήτων. Πρωτολειτούργησε το 1880. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός.

Το 1945, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου επαναλειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1979 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτουργεί ως επιτηρούμενος.

Αποτελείται από λιθόκτιστο στρόγγυλο πύργο επί ισόγειας οικίας φαροφυλάκων. Η οικία αποτελείται από κεντρικό διάδρομο, τρία (3) υπνοδωμάτια, τουαλέτα, κουζίνα και εξωτερικό βοηθητικό χώρο (αποθήκη).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων που εορτάζεται στις 16 Αυγούστου, δημιουργήθηκε το παρακάτω βίντεο. Δείτε το:


Φάρος Δρέπανο Αχαΐας & το μονοπάτι της Παναγίας - Παγκόσμια ημέρα Φάρων

Βίντεο - n.p. production