Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε τις πρώτες δηλώσεις μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στη Βιέννη.

Σύμφωνα με το Ruters ο Νίκος Δένδιας από τη Βιέννη, μετά τη συνάντησή του με τον Μάικ Πομπέο δήλωσε «Ελπίζω πως δεν θα υπάρξει σύγκρουση αν όλοι παραμείνουν ψύχραιμοι και ο καθένας ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της θάλασσας».

«Υπάρχει λύση για όλα, αλλά αυτό είναι μια ερώτηση που πρέπει να τεθεί στους Τούρκους» συμπλήρωσε ο Νίκος Δένδιας στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε λίγο αργότερα το ΑΠΕ, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η τοποθέτηση του State Department είναι σαφής και δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία.

«Ο κατάλογος των κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από την ΕΕ θα είναι ένα εργαλείο στα χέρια μας» είπε επίσης ο Νίκος Δένδιας που ωστόσο τόνισε πως η Ελλάδα επιλύει τα όποια ζητήματα βάσει του διαλόγου. «Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και με την Τουρκία, όχι όμως υπό το κράτος εκβιασμών» πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στην Άγκυρα.

Νωρίτερα, την πλήρη στήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι «27» ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων φωτογραφίες που αποτυπώνουν την τουρκική προκλητικότητα στο περιστατικό της επακούμβησης ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας μετά από τους επικίνδυνους ελιγμούς που έκανε ο πλοίαρχος του τουρκικού πλοίου. Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε συγκλονισμένος, μετά την παρουσίαση των ντοκουμέντων και τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι απίστευτο αυτό που βλέπει δεν πρέπει να συμβεί, ξανά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.