Η Αφρική χωρίζεται στα δύο, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί μετά από εκατομμύρια χρόνια ένας νέος ωκεανός, όπως αποκαλύπτουν γεωλόγοι που μελετούν τις τεκτονικές πλάκες της Μαύρης Ηπείρου.

Ενα τεράστιο ρήγμα, που αποκαλείται Ανατολικό Αφρικανικό Ρήγμα, εκτείνεται από την περιοχή Αφάρ της Βόρειας Αιθιοπίας μέχρι τη Μοζαμβίκη και απειλεί να αποκόψει χώρες της Ανατολικής Αφρικής, όπως η Κένυα και η Τανζανία, από τη Μαύρη Ηπειρο. Οι δύο τεράστιες αυτές περιοχές της Αφρικής απομακρύνονται η μία από την άλλη με ρυθμό επτά χιλιοστών ετησίως, αναφέρει η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature», και, όταν ολοκληρωθεί η αποκόλληση, κράτη όπως η Ουγκάντα και η Ζάμπια θα αποκτήσουν δική τους ακτογραμμή, καθώς θα σχηματιστεί πιθανότατα ένας νέος ωκεανός.

Κατά μήκος του ρήγματος, όπως λένε οι επιστήμονες, μια σειρά ενεργών ηφαιστείων, όπως το Ολ Ντόινιο Λενγκάι της Τανζανίας και το Αλου-Ντάλα Φίλα της Αιθιοπίας, συμβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία, ιδιαίτερα το Ερτα Αλε στην Αιθιοπία, που βρυχάται μόνιμα για πάνω από μισό αιώνα.

Ανάμεσα στις δύο πλευρές του ρήγματος η μικροπλάκα της Βικτώρια, η μεγαλύτερη του είδους της στη Γη, περιστρέφεται την τελευταία διετία αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού και όλες τις άλλες τεκτονικές πλάκες του πλανήτη της, περιλαμβανομένης και της κύριας πλάκας της Αφρικής, μια ανωμαλία, που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της αποκόλλησης.