Το άγχος είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ανησυχία, ευερεθιστότητα και ένταση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει και σωματικά συμπτώματα όπως είναι το αναστατωμένο στομάχι, το αίσθημα της κόπωσης αλλά και η ρηχή, γρήγορη αναπνοή. Ο πονοκέφαλος αποτελεί ένα ακόμη σύμπτωμα, που τείνει να εκδηλώνεται όταν αντιμετωπίζει κανείς έντονο άγχος ή ανησυχία. Ταυτόχρονα οι έντονοι και συχνοί πονοκέφαλοι μπορεί να επιδεινώσουν το αίσθημα του άγχους, όπως αναφέρει το vita.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο

Υπάρχει μια ποικιλία θεραπειών για πονοκεφάλους που οφείλονται στο άγχος, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα του πονοκεφάλου που αντιμετωπίζετε. Ορισμένες θεραπείες επικεντρώνονται στην ανακούφιση από την κεφαλαλγία, ενώ άλλες επικεντρώνονται στη θεραπεία των υποκείμενων αιτίων του άγχους, αποτελώντας κυρίως μακροπρόθεσμες στρατηγικές.
Δείτε επίσης: Το μιούζικαλ «Diana» θα προβληθεί στην μικρή οθόνη πριν ανέβει στο Μπρόντγουεϊ
Φυσικές πρακτικές αντιμετώπισης του πόνου

Ορισμένες φυσικές πρακτικές για να αντιμετωπίσετε την κεφαλαλγία περιλαμβάνουν:

Ενυδατωθείτε: Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, καθώς επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η χρόνια αφυδάτωση αποτελεί μια κοινή αιτία πονοκεφάλων έντασης και ημικρανιών. Ταυτόχρονα η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωσή σας και να προκαλέσει ευερεθιστότητα, κάνοντας τα συμπτώματά ακόμη χειρότερα. Για να αποφύγετε τους πονοκεφάλους εξαιτίας της αφυδάτωσης, μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αλλά και να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε υγρά.
Δοκιμάστε την κρύα κομπρέσα: Δοκιμάστε να τοποθετήσετε μια παγωμένη κομπρέσα στο πίσω μέρος του λαιμού σας ή στην περιοχή του κεφαλιού για λίγα λεπτά, καθώς το κρύο μειώνει τη φλεγμονή και συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του ενοχλητικού πόνου.
Στραφείτε στο τζίντζερ: Το τζίντζερ περιέχει πολλές ευεργετικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών. Επιπλέον το τζίντζερ συμβάλλει στη μείωση της ναυτίας και του εμετού, κοινών συμπτωμάτων που σχετίζονται με πονοκεφάλους.

Στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες

Χρήσιμες στρατηγικές για να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος και να το επαναφέρετε σε χαμηλότερα επίπεδα:

Πείτε «ναι» στην αρωματοθεραπεία: Η χρήση αρωματικών αιθέριων ελαίων μπορεί να σας βοηθήσει στην βελτίωση της υγείας, προωθώντας το αίσθημα ευεξίας. Δοκιμάστε να αφήσετε τα αρώματα να κατακλύσουν το χώρο σας ώστε να τα εισπνέετε ή προσθέστε τα στην βραδινή σας περιποίηση, κάνοντας ένα χαλαρωτικό μπάνιο στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αρωματοθεραπεία συμβάλλει στην χαλάρωση, στον καλύτερο ύπνο αλλά και την βελτίωση της διάθεσης ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Μερικά αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση του άγχους είναι η λεβάντα και το φασκόμηλο.
Οργάνωση και πρόγραμμα: Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας «κλέβουν» πολλές ώρες από την ημέρα μας, ορισμένες φορές όμως «κλέβουν» και την ψυχραιμία μας, με αποτέλεσμα το άγχος να σκαρφαλώνει σε.. επικίνδυνα επίπεδα. Ναι, η λίστα με τις υποχρεώσεις σας μπορεί πράγματι να είναι «ατελείωτη» αλλά είναι σημαντικό να συγκεντρώνετε την προσοχή και την ενέργειά σας σε ένα ζήτημα κάθε φορά. Καθώς οργανώνεστε για την επόμενη ημέρα, αφιερώστε πέντε λεπτά για να σκεφτείτε ξεχωριστά όλα όσα έχετε να κάνετε. Έτσι θα προετοιμαστείτε καλύτερα, δίχως άγχος ή ανασφάλεια.
Μην «θυσιάζετε» την ξεκούρασή σας: Βρείτε λίγο χρόνο για να αφήσετε εντελώς ελεύθερο το μυαλό σας, απολαμβάνοντας την αγαπημένη σας σειρά ή διαβάζοντας εκείνο το βιβλίο που όλο αναβάλλετε. Αφού ξεκουραστείτε, θα μπορείτε να συνεχίσετε την εξάσκηση πιο δυναμικά, πράγμα που με την σειρά του θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα.