Οι Λιχάδες ή Λιχαδονήσια είναι συστάδα μικρών νησίδων στα βορειοδυτικά της Εύβοιας μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Βρίσκονται μεταξύ του οικισμού Κάβος από την πλευρά της Εύβοιας, και των Καμένων Βούρλων από την πλευρά της Φθιώτιδας. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Σύμφωνα με τους μύθους το όνομά της Λιχάδας οφείλεται στον υπηρέτη του Ηρακλή, Λίχα , που άθελά του προκάλεσε το χαμό του αφέντη του. Συγκεκριμένα, ο Λίχας έφερε τον εμποτισμένο με το δηλητηριώδες αίμα του Κενταύρου Νέσσου χιτώνα, που του έδωσε η σύζυγος του Ηρακλή Δηιάνειρα. Ο Ηρακλής λίγο πριν τελέσει θυσία σε βωμό στο ακρωτήριο Κήναιο φορά το χιτώνα και και αρχίζει να σφαδάζει από τρομερούς πόνους επειδή οι σάρκες του ήρθαν σε επαφή με το δηλητήριο. Ο Ηρακλής αρπάζει τον Λίχα και τον εκσφενδονίζει προς τη θάλασσα. Τα κομμάτια του διαμελισμένου σώματος πέφτουν στη θάλασσα και ο Ποσειδώνας τα μεταμοφώνει σε μικρά νησάκια, τα Λιχαδονήσια ή Λιχάδες.

Στην πραγματικότητα οι νησίδες είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία το 427/26 π. Χ μετά από μεγάλο σεισμό ένα τμήμα του ακρωτηρίου καταβυθίστηκε . Από αυτή τη καταβύθιση προέκυψαν τα Λιχαδονήσια ακριβώς απέναντι από τη μύτη του ακρωτηρίου.

Η μεγαλύτερη νησίδα των Λιχάδων είναι η Μονολιά που είναι και η βορειότερη του συμπλέγματος και η επόμενη μεγαλύτερη είναι η Μεγάλη Στρογγυλή, η νοτιότερη του συμπλέγματος. Ανάμεσά τους υπάρχουν άλλες μικρότερες νησίδες όπως η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βαγιά, ο Βορηάς, το Λιμάνι καθώς και άλλοι μικροί σκόπελοι και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια. Τα νησιά κατοικούνταν στο παρελθόν. Στο νότιο τμήμα της Μονόλιας διασώζονται ακόμα κτίσματα από τον οικισμό του νησιού. Ο πληθυσμός των νησιών έφτανε τους 70 κατοίκους το 1928 ενώ από την δεκαετία του 1960 και μετά ο οικισμός σχεδόν εγκαταλείφθηκε.

Οι Λιχάδες είναι σήμερα πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Για τα νησάκια αναχωρούν τακτικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μικρά πλοιάρια προς τις μεγαλύτερες νησίδες του συμπλέγματος και τις παραλίες που διαθέτουν. Τα σκάφη που επισκέπτονται τα νησιά διαθέτουν και οπτική πρόσβαση στο βυθό, ώστε να μπορούν οι τουρίστες να παρατηρούν τον πλούσιο βυθό της περιοχής


Βίντεο: Κώστας Γκέρτζος